Fullt ös på Gårda brandstation

ANNONS
|

På fredagen var det öppet hus på brandstationen i Gårda för sportlovslediga barn och ungdomar – ett evenemang som lockade flera hundra besökare. Här kunde blivande brandmän och nyfikna provsitta brandbilarna, spruta vatten med brandmännens slangar. De fick även lära sig hur man släcker en brand i en gryta och vad skall man göra om det börjar brinna i kläderna, bland annat.

På baksidan av stationen visar brandmännen Key Svensson och Henrik Persson vad som händer om man använder vatten för att släcka en gryta som brinner med olja. När de häller på vatten i grytan slår lågorna högt upp i skyn och värmen slår emot åskådarna. Bland de unga besökarna hörs det många wow.

ANNONS

Men i stället för att hälla över vatten på olja och fett ska man lägga på ett lock till exempel och kväva elden berättar brandmännen.

På ett annat område är det en lång kö med barn som vill spruta vatten tillsammans med brandmannen Håkan Fernström. Ivar Olsson Didoff, sju år, är en av dem. Han berättar att han kom hit för han ville släcka bränder och kan tänka sig en framtid som brandman.

– Brandmännens jobb är att de går runt och kollar om det brinner, och när man ringer så kommer de och släcker. Men de har även rast och då äter de godis, säger berättar han.

Håkan Fernström som har jobbat som brandman i tio år, berättar att barnen brukar gilla brandbilarna mest och de brukar fråga hur hög stegbilen är.

En kille som är taggad för dagens besök är Theodor Sandboge drygt fyra år, han är klädd i full uniform. Han har med sig med mamma och lillebror Rurik, drygt ett år, som redan kan härma hur en brandbil låter. Theodor provsitter brandbilar och sprutar vatten med stor entusiasm. Han har en fråga till brandmännen:

– Finns det några spel i Ipaden i brandbilen?

ANNONS

Svaret är nej, det finns det inte.

Dagens unga besökare fick varsin röd och fin brandhjälm. De kunde även få låna en gul brandmansuniform under besöket. Det hade Léonel Toma tre år gjort. Mamma berättar att han gillar både poliser och brandmän just nu. Han har till och med en röd brandmanspyjamas. Det var en lycklig kille som tittade på brandbilarna och sprutade vatten.

Sanny Norman-Jennings sex år provar en uniform, men tar av den snabbt. Hon är osäker på om hon vill bli brandman.

I slutet av evenemanget går brandlarmet och tre brandbilar fylls med brandmän. När de kör iväg med blåljus och sirener är det många stora ögon som följer bilarna när de lämnar stationen.

ANNONS