Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Fullsatt på nationaldagsfirandet i Slottsskogen

Välkomnande var det som dominerade när Nationaldagen firades i Slottsskogen med två uppskattade och traditionsfyllda evenemang: Symfonikernas gratiskonsert och medborgarskapsceremonin.

Uppåt 5 000 personer fanns vid Stora dammen under festen för de nya svenska medborgarna. En av dem är 33-årige Yav Mattieu Amani som hade med sig sina tre döttrar och son.

- Det betyder mycket för mig att fira den svenska nationaldagen och speciellt för mina barn. De kommer växa upp här, och behöver lära sig kulturen och bli involverade i den.

Familjen kom från krigshärjade Demokratiska republiken Kongo för sex år sedan.
- Jag vill leva mitt liv här och känner tacksamhet för att mina barn får växa upp på en trygg plats, sa Yav Mattieu Amani.

Han var bland de 4 246 människor från 137 länder som i fjol fick svenskt medborgarskap och blev göteborgare.

Elfte året i rad

Alla var inbjudna till ceremonin i Slottsskogen, som hölls för elfte året, och som vanligt var det ungefär var fjärde ny svensk som dök upp.

I ett tält fick de medborgarskapscertifikat och en påse med smått och gott från Göteborg, bland annat Lisebergskort och årskort till museerna. Tältet var bemannat av drygt 20 göteborgska kommunpolitiker (från S, V, MP, Fi, M, KD och L). En av dem var Gunvor Bergqvist (V), för dagen iklädd en folkdräkt från "små-landet" Sevede i Vimmerby.

- Min mamma som nu är 92 vävde tygerna för 30 år sedan. Det har varit vårt gemensamma projekt att sy den här dräkten. För mig är det väldigt roligt att vara med och bevara denna kvinnotradition från hembygden. Det känns extra roligt att få välkomna våra nya invånare i den här dräkten, sa Gunvor Bergqvist.

"Göteborg är en fin, lugn stad"

Hon hade just lämnat över välkomstmaterial till den delvis nysvenska familjen Singh.

- Jag har bott här i sex-sju år och känner mig hemma i Sverige, det är ett fantastiskt land som jag känner stor samhörighet med, sa 32-årige Gyanendra Singh, som arbetar med telecom på Ericsson.

Hans fru, 28-åriga Keerti Singh, kom till Sverige några månader efter maken. Hon läser fysiologi på Göteborgs universitet men har inte sökt svenskt medborgarskap.
- Jag älskar mitt hemland Indien för mycket, sa hon med ett leende. Men Göteborg är en fin, lugn stad att bo i.

Paret tar två-åriga dottern Sejal i handen och går, trots allt, ut ur tältet i full enighet.
- Nu ska vi gå runt och njuta av dagen. Det är ett fint evenemang, sa Gyanendra Singh.

Efter ks-ordförande Ann-Sofie Hermanssons välkomsttal flyttade sig många till planen framför Björngårdsvillan. Symfonikernas bjudkonsert till göteborgarna har hållits i Slottsskogen i över 30 år. Det sköna vädret bidrog till att hela planen, kullarna och sluttningarna runt omkring var fulla av folk; säkert runt 20 000 personer.

En av alla filtutsträckta åhörare, Carina Lindberg, konstaterade:
- Göteborgarna är väldigt förtjusta i sin symfoniorkester, och kommer när de bjuder in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.