Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Fullsatt Gustaf Adolfs torg stod upp mot nazismen

Ett fullsatt Gustav Adolfs torg manifesterade under fredagskvällen för öppenhet och demokrati. Kommunalrådet Ann-Sofie Hermansson är tydlig med sitt budskap. – Nazisterna har hotat med att ta över Göteborg. Det kan de glömma.

Bakom manifestationen stod samtliga partier i Göteborgs kommunstyrelse utom Sverigedemokraterna som inte hade bjudits in. 

Inför, enligt arrangörerna, omkring 2 000 personer på Gustaf Adolfs torg talade bland andra historiken Ingrid Lomfors, och Allan Stutzinsky, ordförande för judiska församlingen i Göteborg, om vikten att bekämpa nazismen och stå upp för alla människors lika värde. 

"I Göteborg bjuder man nazisterna motstånd"

– Göteborg är inte vilken stad som helst. I Göteborg bjuder man nazisterna motstånd, betonade Lomfors och rev ner applåder.

I sitt tal tog hon upp hur olika företrädare som politiker och opinionsbildare i Göteborg genom historien stått upp mot de mörka krafterna. Bland annat talade Lomfors om hur journalisterna Ingrid Segerstedt och Hagge Geigert tillsammans med andra opinionsbildare från olika politiska läger under slutet av 80-talet bildade en enad front mot nazismen. 

Bland personerna längst fram i folkmassan stod göteborgaren, Camilla Lundgren tillsammans med dottern Maja, tio år. 

– Jag tycker det är väldigt viktigt att vara här för att stå upp för alla människors lika värde. Jag känner oro inför det som händer imorgon, det är inget jag vill ska finnas i samhället, säger Camilla Lundgren. 

Hon berättar att hon är orolig för vad som kan hända under lördagen då Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar och valde därför istället att ta med sig dottern till fredagens manifestation. 

– Jag går kanske ut själv imorgon, men Maja få stanna hemma, det känns inte helt tryggt, säger Camilla Lundgren. 

Ransgård: "Mångdubbelt fler som försvarar demokratiska värden"

Att partierna enats och gemensamt genomfört en manifestation hör inte till vanligheterna. Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, menar att just uppslutningen är poängen.

– Syftet är att visa att det finns en stor bredd av partier och vanliga göteborgare som försvarar öppenhet och demokrati mot nazism. Nazisterna är en väldigt liten och högljudd grupp som inte ger uttryck för någon folkvilja alls. Det är mångdubbelt fler som försvarar de demokratiska, öppna värdena, säger han.

Ann-Sofie Hermansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande, är inne på samma linje.

– Nazisterna har hotat med att ta över Göteborg. Det kan de glömma. De goda krafterna är för många helt enkelt. Därför har vi den här tvärpolitiska manifestationen tillsammans med judiska församlingen och andra goda krafter. Vi vill visa att nej, detta är inte nazisternas stad. Detta är vår stad.

Känner oro inför sammandrabbningar

Både Jonas Ransgård och Ann-Sofie Hermansson betonar att de har stor tilltro till polisens förmåga att sköta sin uppgift. Samtidigt är de oroliga för lördagens demonstration och eventuella sammandrabbningar mellan nazister och motdemonstranter.

– Man kan inte vara annat. Det här blir en kraftmätning mellan extrema krafter. Det reser till folk för att demonstrera och för att hindra demonstrationen, sannolikt med våld, säger Jonas Ransgård.

Ann-Sofie Hermansson:

– Det är blandade känslor. Dels en oro för en våldsspiral men också en stark tilltro, polisen har förberett sig mycket ordentligt inför detta. Inför nazisterna kan man bara känna avsky, det är ingen idé att prata med dem, men ärligt talat är jag inte vidare förtjust i de här vänsterextrema grupperna heller. Det är viktigt att visa sin avsky för nazisterna men det ska göras fredligt. Om man bidrar till en våldsspiral så gynnar det bara nazisterna.

Bah Kuhnke: "Självklart att delta"

Från regeringen deltog kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasieminister Anna Ekström (S). Kulturministern berättar att hon är glad och stolt över den breda uppslutningen. 

– Det är en manifestation för och med den anständiga majoriteten. Som kultur- och demokratiminister känns det självklart att delta. Det handlar om öppenhet och solidaritet och alla människors lika värde, säger hon och får medhåll av Gustav Fridolin. 

– Nazisterna får inte ta över en enda stad en enda sekund. Vi som står för demokratin måste alltid visa att vi är så många fler och så mycket starkare, säger utbildningsministern. 

Alice Bah Kuhnke beskriver Nordiska Motståndsrörelsens demonstration som vedervärdig.

– Det är vidrigt att överlevande från förintelsen som bor i Göteborg ska behöva höra nazisternas stöveltramp. 

Precis som Jonas Ransgård och Ann-Sofie Hermansson är även Alice Bah Kuhnke orolig över att det kan komma att bli våldsamheter i samband med demonstrationen. 

– Vi demokrater måste vara väldigt tydliga med att vi aldrig tar till våld eller hot om våld som metod. Det är aldrig någonsin acceptabelt. För att bygga upp och förändra samhället använder vi demokratiska verktyg, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.