Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fullbokat på restaurangen när surströmming serveras

Tredje torsdagen i augusti betyder en sak: surströmmingspremiär. På Folk fylldes köket av en omisskännlig odör när en fullbokad restaurang bjöds på fisk, mandelpotatis och tunnbröd.

Per Lundberg protesterar mot att äta bara fisken och vidhåller att surströmming ska ätas som en helhet. Den serveras med tillbehör som mandelpotatis, hårt tunnbröd, lök och gräddfil.

– Det är poesi, säger han medan han gör i ordning fisken.

Tredje torsdagen i augusti innebär enligt traditionen, för många, illaluktande fiskpremiär. På restaurang Folk vid Järntorget serverades därför surströmming under torsdagen och varenda bord var uppbokat i förväg.

– Jag satt på riktigt och jobbade och då kom det tio, femton personer som ryckte i dörren och sa ”snälla, kan jag inte få en plats?”. En dam bad om takeaway, säger Lars ”Blenda-Lars” Olsson, delägare av Dubbel Dubbel-gruppen och Folk.

Populärt koncept

Faktum är att surströmmingskvällen blev så populär att man behövde en extrainsatt sittning en vecka senare. Den blev också fullbokad och Lars Olsson planerar nu en tredje kväll.

– Jag tänkte först att det blir lite roligt, att mina kompisar och deras kompisar kommer att komma och så blir vi väl tjugofem pers. Det här var en helt oväntat respons.

Det är väl kul?

– Ja, det är skitkul såklart! Man gör det bara för att det är skoj så blir folk jättesugna.

LÄS MER: Restaurang Folk serverar surströmming

Lukt av surströmming i köket

Klockan närmar sig halv sju och i köket lägger kocken Ture Thuresson upp enbärsris på tallrikar och toppar med fisk. Ute i restaurangen kan man inte riktigt ana att något jäst serveras, men i köket är lukten tydlig.

Ture Thuresson verkar obrydd. Han förklarar att han lägger fisken på is och täcker över med plast – den värsta lukten uppstår när han öppnar en ny burk.

LÄS MER: Pandemin skickar ut surströmmingen på nätet

Lars Olsson har inte uttryckt någon oro kring att öppna burkarna i lokalerna, utan har förklarat att de ska öppnas i just köket.

– Det är spadet och burken som doftar lite mer. Jag förstår att det kan verka avskräckande, men det blir en annan sak när man lägger upp det på fat.

Du kallar dig ”unfluencer” (till skillnad från influencer) i restaurangvärlden på Instagram. Går det hand i hand med att servera surströmming kanske?

– Ja, det är såklart det gör. Fast nu vet jag inte, nu när det har blivit en sådan hajp. Jag kanske får ändra det.

LÄS ÄVEN: Trenden har vänt – surströmming nya hipsterfisken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.