Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen hade 1,4 promille alkohol i blodet. ARKIVBILD

Full på sjön - av "medicinska skäl"

Seglaren var inte tillräckligt berusad för att dömas för sjöfylleri, ansåg tingsrätten och friade göteborgaren. Hovrätten ändrar nu domen och fäller mannen.

Det var i september förra året som Kustbevakningen påträffade mannen berusad i sin segelbåt vid inloppet till Göteborgs hamn. Personalen vittnade om att göteborgaren var påtagligt alkoholpåverkad och hade frågat om startkablar när Kustbevakningen kom fram till segelbåten.

Båten drev dessutom på en plats där Danmarksfärjorna trafikerar ibland. Mannen åtalades misstänkt för grovt sjöfylleri eftersom prover visade att alkoholkoncentrationen i utandningsluften var 0,70 milligram per liter, vilket motsvarar 1,4 promille alkohol i blodet.

Mannen berättade att han seglat från Lysekil och hade under natten druckit tre starköl och två tredjedelar av vinbox som ersättning för medicin mot psykisk ohälsa.

Vid Trubaduren hade det slutat blåsa. Dessutom hade lanternorna slukat all batterikraft. Därför kunde han inte använda motorn. Den åtalade protesterade mot uppgiften att han befunnit sig i farleden.

Tingsrätten bedömde att den uppmätta alkoholkoncentrationen ensamt inte var tillräckligt bevis för att mannen inte kunde föra båten på betryggande sätt.

"Sammanfattningsvis anser tingsrätt att det inte är visat att XX på grund av berusning varit ur skick att fullfölja sina uppgifter ombord. Åtalet ska därför lämnas utan bifall", skrev rätten i domen.

Hovrätten ifrågasätter inte göteborgarens förklaring till att han hamnat i det utsatta läget: urladdat båtbatteri och mojnande vind. Men hovrätten anser ändå att omständigheterna varit sådana att mannen inte kunnat framföra båten på ett betryggande sätt.

Därför ändras frikännandet till att göteborgaren fälls för sjöfylleri av normalgraden. Påföljden blev 50 dagsböter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.