Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Många ensamkommande har valt att stanna där de går i skolan och har sina vänner. Bild: Henrik Brunnsgård

"Fruktansvärt att ensamkommande utnyttjas för att få någonstans att bo"

Larmet om att ensamkommande utnyttjas för att få en sängplats upprör. Göteborgspolitikern Marina Johansson (S) är kritisk till hur hennes regering skött frågan om de ensamkommande, men ser inte att kommunen kunnat handlat annorlunda.

I veckan har tre olika frivilligorganisationer larmat om att ensamkommande lätt kan hamna bland personer som utnyttjar dem.

LÄS MER: Larmet: Ensamkommande får betala husrum med sex

Uppgifterna om utnyttjande handlar inte bara om sex mot någonstans att bo, utan även om att tvingas till oavlönat arbete. Eller så kan langare erbjuda narkotika som medicin till dem som inte har någonstans att bo. Nästa drag blir att säga att de inte betalat tillräckligt och därför har en skuld. Så kan de tvingas att driva in skulder åt kriminella och bli rekryteringsunderlag för organiserad brottslighet.

Matilda Brinck-Larsen och David Nilsson, från frivilligorganisationen Agape, anser att unga som utnyttjas är en effekt av att samhället avsagt sig ansvaret och lagt över allt på frivilligsektorn, som inte alls har samma kontrollsystem.

Marina Johansson (S) tidigare ordförande i social resursnämnd och numera ledamot i nämnden, håller till stor del med om den beskrivningen.

– Först och främst är det fruktansvärt att människor utnyttjar dem som är i ett svårt och utsatt läge. Och jag har hört om det här tidigare – att ensamkommande betalar med sin kropp som en utväg för att ha någonstans att bo. Det är för jäkligt, säger hon.

Fått lämna sitt boende

Asylprocessen har ofta dragit ut på tiden och ensamkommande kan ha hunnit fylla 18 år eller ha blivit åldersuppskrivna medan de väntar på besked. De har då inte fått bo kvar på sitt boende, utan hänvisats till Migrationsverkets anläggningsboenden för vuxna någonstans i landet. Många har ändå valt att stanna där de går i skolan och har sina vänner. Det finns också kommuner som låtit ungdomarna ha kvar sitt boende men det gäller inte Göteborgs kommun.

Marina Johansson, med facit på hand: var det verkligen rätt att inte låta de ensamkommande få bo kvar tills de fått sina asylbesked?

– Det ekonomiska stödet vi fått från staten har helt enkelt varit otillräckligt, även om det gjort viss nytta för insatser. Men jag tycker att det är en stor brist att staten, som har ansvar för flyktingpolitiken, lägger den i knät på kommunerna.

– Utifrån de förutsättningar vi haft tycker jag ändå vi har tagit ett stort ansvar. Om vi hade låtit de som är över 18 år bo kvar hade andra grupper som vi har ansvar för drabbats. Vi har försökt förhålla oss utifrån lagstiftningen och kompensera genom samarbeten med frivilligorganisationer för att dämpa problemen. Och en del har fått bo kvar på grund av särskilda skäl och stora behov.

Får gå kvar i skolan

Enligt den nya gymnasielagen, som klubbades igenom av den förra regeringen, ska ett antal villkor vara uppfyllda för att en person ska beviljas uppehållstillstånd. De får gå kvar i gymnasiet under asylprocessen och kan få uppehållstillstånd om de sköter sin utbildning och lever upp till den satta tidsgränsen om när de kom till Sverige.

Men hur ska man klara av skolan om man inte har någonstans att bo?

– Avsikten med lagen är god, men det är inte färdigtänkt kring helheten, säger Marina Johansson. Här i Göteborg har vi en gigantisk bostadsbrist. När vi inte har juridiskt ansvar för en grupp blir de tyvärr bortprioriterade. Det kommer att bli ännu svårare nu med en alliansbudget i kommunen som avsatt mindre pengar till stadsdelar och social resurs. De som har det svårt kommer att få det ännu svårare när alliansen styr Göteborg.

Både polisen och kommunen gör satsningar kring kvarteren i och kring Nordstan eftersom många unga utan någonstans att bo hänger där. Det kräver ekonomiska resurser.

– Ja. Det kostar ändå i andra änden.

Nina Miskovsky (M) säger att hon ser allvarligt på larmet om att ensamkommande utnyttjas. . Bild: Robin Aron

"Allvarliga uppgifter"

Moderaten Nina Miskovsky är ordförande för social resursnämnd i Göteborgs nya styre. Hon befinner i Glasgow när GP når henne.

– Jag ser väldigt allvarligt på det som frivilligorganisationerna berättar, säger hon. Jag tycker det är fruktansvärt. Men jag är övertygad om att förvaltningen tar det på största allvar och jobbar med frågan.

Hon säger att hon tyvärr inte hunnit sätta sig in i frågan ordentligt.

– Jag måste få möjlighet att titta närmare på det innan jag uttalar mig mer.

Marina Johansson säger att det kommer att bli ännu större problem eftersom social resurs nu fått neddragningar i budgeten.

– Det är inte säkert att det är det som är kärnan. Men jag måste få möjlighet titta närmare på det tillsammans med förvaltningen.

Polischef Erik Nord.. Bild: Stefan Berg

Polischefen: Inga konkreta signaler

Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, säger att han inte fått några konkreta signaler om att ensamkommande utnyttjas sexuellt för att få tak över huvudet.

– Däremot hör vi talas om det, men det är mer i den allmänna diskussionen och rykten som cirkulerar.

Ensamkommande som hänger i Nordstan ska också utnyttjas av kriminella gäng. Vad vet du om det?

– Det har jag hört mer konkreta saker om. Men återigen, det är lite att man plockar ihop det i sitt eget huvud. Vi vet att många av dem som hänger i Nordstan missbrukar. Men det behöver inte vara så att de sugs upp av kriminella gäng. Det kan också vara så att de har ett missbruk och finansierar det genom söka sig till andra missbrukare. Och det är inte riktigt samma sak.

Han säger att det är ett komplex situation som inte är svart eller vit.

– Det är en gråsörja emellanåt. Det finns en mix av olika sorter i alla grupper. Alla är inte helt oskyldiga. Även om jag förstår omsorgen från frivilligorganisationerna. Men får vi reda på att någon utnyttjas, då är det brottsligt och då agerar vi, säger han.

Fakta: Larm om utnyttjande av ensamkommande

Frivilligorganisationerna Agape och Vi står inte ut samt Frälsningsarméns stödboende Lilla Bommen har berättat för GP om fall där unga ensamkommande utnyttjas på olika sätt.

I utbyte mot husrum har unga fått ställa med sexuella tjänster och betala med sin kropp. Andra säger att de fått arbeta utan lön. Men det är svårt för de unga att avslöja vad det varit utsatta för och man tror därför att det finns ett stort mörkertal.

Frivilligorganisationer, som oroats över att ungdomarna lämnas vind för våg, har trätt in i kommunens ställe för att kunna ge dem tak över huvudet.

De har varnat för vad som kan hända när unga med oviss framtid tappar den trygghet och det kontaktnät de byggt upp.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.