Fruktad krabba är tillbaka

ANNONS
|

Den har tidigare kallats skövlaren från Sakhalin, den asiatiska allätaren och Koreas krossarkrabba. Anledningen till dessa tillmälen är att den asiatiska blåskrabban, som dess egentliga namn lyder, är oerhört invasiv.

Den förökar sig i rasande takt och är kolossalt glupsk. Den äter allt och jämt. Nu har ett tredje exemplar hittats i Sverige, närmare bestämt på Hönö. Ett krabbmetande barn fick en ovanlig fångst och hörde av sig till forskaren Matz Berggren.

– Det är som när Egyptens gräshoppor kommer farande. Blåskrabborna har en väldigt hög ämnesomsättning. De äter i princip kontinuerligt och konkurrerar därmed ut vår strandkrabba, säger han.

ANNONS

Matz Berggren tror att krabborna har hamnat i Göteborgsområdet genom att ha färdats i barlastvatten på båtar. Skulle de ha kommit som larver genom havsströmmar hade de hamnat längre norrut. Även om det hittills bara rör sig om tre exemplar utgör deras närvaro i våra vatten ett hot.

– Om de trivs kan en hona få fyra till fem kullar på en säsong. Varje kull innehåller 15-20 000 larver. Dessutom blir de könsmogna så tidigt att de första hinner bli det sin första säsong. Därför går det fort. De är effektiva och tar snabbt över, säger han.

Krabborna är små, de mäter ungefär 4 centimeter över ryggen, men deras expansiva förmåga gör att de lätt tar över havsbottnen. I Frankrike, där blåskrabban redan brett ut sig, har man på vissa platser hittat 100 krabbor per kvadratmeter

– Därför är det bekymmersamt trots att de är små krabbor, säger Matz Berggren.

Blåskrabban som hittades på måndagen är nu på väg till Matz Berggrens akvarium, på Göteborgs universitets marina centrum i Fiskebäckskil. Där ska han bedriva experiment med den och dess artfrände som hittades förra året i Halland.

ANNONS

Blåskrabban särskiljer sig från strandkrabban genom sitt fyrkantiga, nästan tagglösa skal och att den har en hudblåsa i tumvecket. Matz Berggren uppmanar alla krabbfiskare att fortsätta hålla ögonen öppna.

– De ska inte tillbaka ner i sjön. Det är jätteviktigt att allmänheten blir mer alert. Vi kommer få hit dem, men ju tidigare vi får mer kunskap om hur de klarar sig i våra miljöer, desto bättre, säger han.

Hittar man en krabba som stämmer in på signalementet ska man rapportera in fyndet i Havs- och vattenmyndighetens rapporteringstjänst Rappen, som finns att nå via deras hemsida.

ANNONS