Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frivilliga i Göteborg skickar hjälp till Balkan

Hjälpinsatser för offren till översvämningarna i Serbien och Bosnien är i full gång. Under söndagen samlas in förnödenheter i Frölunda och Gamlestan.

- Allt behövs – mat, medicin, kläder, filtar skor, berättar Ervin Borovic som leder insamlandet för Bosnien-Hercegovina i Ungdomens hus i Västra Frölunda.

I eftermiddag och kväll börjar man en motsvarande insamling av mat, kläder, filtar och annat till Serbien på Brahegatan i Gamlestan.

- Vi skickar iväg en buss till Serbien på torsdag, berättar en av initiativtagarna Natasa Midge Stanisavljević.

Hon tog initiativ till insamlingen via Facebook. Just nu är det ett hundratal människor som lovat komma med förnödenheter till serbiska föreningen under söndagseftermiddagen och -kvällen.

Två ryska flygplan kom till Belgrad under söndagen. De hade 70 ton humanitär hjälp i bagaget, bland annat vattenpumpar, båtar medicin och kläder. Två ryska helikoptrar är också på väg till Serbien.

- Det är fantastiskt att se vilken solidaritet som människor visar här, säger göteborgaren Alexander Popovic som studerar medicin i Belgrad.

Natasa Midge Stanisavlević hör också rapporter om att butiker i Serbien höjt priset på mat och förnödenheter när butikshyllorna gapar allt mer tomma.

- Men också att folk säljer kläder som andra samlat in för att hjälpa nödställda. Vi har försäkrat oss om att när vår sändning kommer ned till Serbien har vi kontroll över att hjälpen hamnar i rätta händer, säger hon.

Ervin Borovic säger att deras lastbil till Bosnien lämnar Göteborg på onsdag.

- Vi får rapporter från vänner och anhöriga hela tiden om små städer och byar som delvis spolats bort av vattenmassorna, säger han.

Städerna Doboj, Banja Luka and Maglaj är särskilt utsatta. Över en miljon människor i Bosnien-Hercegovina är drabbade.

Elförsörjningen är bruten och många har fått överge sina hem. På liknande sätt är det i Serbien. Inte minst i städer som Sabac och Obrenovac.

- Människor vill stanna kvar i sina hem så länge det bara går. Men på vissa håll har räddningspersonal tvingats ta barnen från föräldrarna för att sätta dem i säkerhet, berättar Alexander Popovic från Belgrad.

Idrottsarenor runt om i den serbiska huvudstaden är fyllda med människor som flytt undan översvämningarna.

- Föräldrar och barn börjar be om hjälp via sociala medier för att finna sina anhöriga, säger Alexander Popovic.

Till slutet av nästa vecka kommer floden Sava att fortsätta stiga i Belgrad – så gott som alla floder i Bosnien-Hercegovina och Kroatien är bifloder till Sava. Men risken anses inte vara så stor att Belgrad drabbas av svåra översvämningar

Myndigheterna varnar dock för att följderna av de värsta regnvädren på 120 år kommer att bli långvariga.

- Man tror att kemikalier och smutsigt vatten från industriområden läcker in i dricksvattenledningarna. Räddningspersonal hittar många döda djur i översvämningsområden. Knappt någon vågar dricka vatten direkt från kranarna, säger Alexander Popovic.

Men han är glad att se den mobilisering människor gör för att hjälpa nödställda.

- Man säger att solidariteten och viljan att hjälpa varandra inte varit större sedan krigen för 20 år sedan, berättar Aelxander Popovic från Belgrad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.