Göteborgarna behöver inte längre känna kravet på sig att de ska längta efter regn.
Göteborgarna behöver inte längre känna kravet på sig att de ska längta efter regn. Bild: Jonas Lindstedt

Fritt fram att inte längta efter regn

Vi behöver inte längre gå och hoppas på att det ska regna minst var tredje dag. Den målsättningen är borta i den bantade planen över hur jubileumsåret ska firas.
– Jag tyckte att det var en spännande tanke, säger Håkan Linnarsson (S).

ANNONS

I våras låg planerna för jubileumsåret på kommunstyrelsens bord. Men planen – som tagits fram av Göteborg & co – fick bakläxa av kostnadsskäl. På initiativ av Alliansens beslutade kommunstyrelsen att sätta ett kostnadstak på 100 miljoner kronor – omkring 50 miljoner mindre än vad förslaget väntades gå på.

I nästa vecka kommer en reviderad plan upp på kommunstyrelsens bord.

LÄS MER:Stadens mål: Att vi ska längta efter regn

Håkan Linnarsson (S), ordförande Göteborg & co, betonar att den ursprungliga planen tagits fram utifrån de direktiv som fanns och han beklagar att kommunstyrelsen röstade ned den.

Fyra höjdpunkter

Det förslag som fanns i våras byggde på 18 satsningar som "bedömdes ha potential att skapa bestående avtryck för framtiden och göra Göteborg till en ännu bättre stad" och som sträckte sig över hela året.

ANNONS

Nu har Göteborg & co istället tagit fram ett bantat förslag som bygger på fyra "höjdpunkter" under året.

• Ett nyårsfirande med en ljusfest som symboliserar starten på jubileumsåret.

• En jubileumshelg den 4 till 6 juni, med firande bland annat runt Gustaf Adolfs torg och vid älven.

• Någonting man kallar Den stora maniFESTen, där man bland annat ska hylla demokrati och mänskliga rättigheter.

• Under den fjärde punkten samlas en rad upplevelser, som ett läger med El Sistema och satsningen på en park i Frihamnen.

Firandet blir mindre

Håkan Linnarsson konstaterar att det självklart får effekter att budgeten krympts med omkring 50 miljoner kronor.

– Jag har full tillit till att vi kommer att leverera ett jubileumsår som blir minnesvärt. Men det är klart att om man har 50 procent mindre att röra sig med, så gör det skillnad. Det förstår vem som helst, säger han.

Han beskriver den nya planen som "mindre av ett jubileumsår och mer av ett år med vissa tydliga festligheter".

– Jag tror att det ursprungliga förslaget hade varit bättre. Man får ha respekt för att det är mycket pengar, men det är inte så ofta staden fyller 400 år.

En omdiskuterad del av det gamla förslaget gick under rubriken "Världens bästa stad när det regnar", som hade målbilden att "göteborgare och besökare ska vilja att det regnar minst en dag av tre då man vistas i staden".

ANNONS

Regnsatsningen är borta

Detta är nu bortplockat.

– Ja, vi har inte utrymme för det som det ser ut nu, konstaterar Håkan Linnarsson.

Helene Odenjung, kommunalråd (L), var tveksam till målsättningen att göteborgarna skulle längta efter regn när planerna var uppe för beslut i våras. Hon är glad att de inte längre finns med.

– Det finns många skäl att älska Göteborg. Men just snedregnet är kanske inte det man gillar allra mest, säger hon.

Håkan Linnarsson däremot, tycker att fortfarande att det är en spännande tanke som hade varit värd att pröva.

– Jag vet att det var vissa som hade synpunkter på det och sa "det kan vi inte göra en grej av". Men jag tycker att vi ska vara en stad där det går att ha fantastiska upplevelser oavsett om det snöar, regnar, blåser, är kallt eller varmt. Det tror jag är en fördel för staden – för det kommer att regna ibland.

Klarar inte kostnadstaket

Även om planerna bantats och det mest kontroversiella inslaget är borta är Helene Odenjung inte helt nöjd med den nya planen heller. Utöver de 100 miljoner kronor som kommunstyrelsen satte som tak för firandet vill Göteborg & co dessutom ha 20 miljoner kronor för förberedelser under 2020.

ANNONS

– Det är vi tveksamma till. Vi tycker att man får hålla sig inom det vi beslutat, säger hon.

Den reviderade planen kommer upp till beslut i kommunstyrelsen på onsdag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS