Friskolorna hotar flera gymnasier

ANNONS
|

Vilket eller vilka gymnasier det blir är för tidigt att säga. Men två skolor som redan i höst har problem med att fylla sina platser är Frölundagymnasiet och Munkebäcksgymnasiet.

- Jag är orolig för båda. Det är skolorna utanför centrum som drabbas mest av hårdare konkurrens. Frölundagymnasiet har hög kvalitet, men måste profilera sig mycket mer, säger Lars-Olov Lernberg.

Inte heller Angeredsgymnasiet hade vid preliminärintagningen fyllt sina platser inför hösten.

- Jag vill tro att det vikande sökunderlaget vi har i år är det som alltid inträffar efter ett par år på en ny skola. Sen vänder det och går upp igen.

ANNONS

Årets studentkull är en av de största. Fram till 2012 försvinner cirka 2 000 gymnasieelever i Göteborgsregionen på grund av att barnkullarna minskar. Samtidigt är intresset för att starta fristående skolor större än någonsin. Redan i höst startar fem nya skolor, nästa år vill ytterligare fyra fristående gymnasieskolor öppna.

I dag går två tredjedelar av Göteborgs gymnasieelever i kommunens 15 skolor, en andel som med stor sannolikhet kommer att minska.

- Vi tittar över hur vi ska organisera oss för att möta detta och förbereder oss för det värsta. Det är alltid mycket lättare att växa än att dra ner, säger Lars-Olov Lernberg.

För att möta konkurrensen från friskolorna vill utbildningsförvaltningen satsa på många mindre skolor och höja kvaliteten. Planerna på ett College Lindholmen är en del av den satsningen. Om förslaget blir verklighet kommer gymnasierna på Lindholmen om fem år ha dubbelt så många elever på yrkesförberedande program, ett större samarbete med Chalmers och näringslivet.

- Vi vill höja kvaliteten rejält, både på

lokalsidan och när det gäller undervisningen, säger Lars-Olov Lernberg.

Hur lokalerna på kommunens gymnasieskolor ska användas i framtiden, utreds just nu av lokalsekretariatet. De ansvarar även för förskolor och grundskolor.

- Vår arbetshypotes är att gymnasier måste läggas ner. När och var beror på hur elevunderlaget och marknadsandelarna ser ut. Vi tittar på flera olika lösningar och alternativa användningar, säger direktören Ralph Sköld.

ANNONS
Mer än 60 skolor i regionen

ANNONS