Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josef Kampory fick börja på Trädgårdsgärdsskolan igen.

Friskolans ansökan - ett hopklipp från flera

När Fredens skola akutstängdes stod eleverna utan skola. Men skolan hade kunnat stoppas tidigare – om någon upptäckt att ansökan om att få starta var ett hopklipp från flera olika sajter.

Tredjeklassaren Josef Kampory och hans 57 skolkompisar på Fredens skola i Kortedala hade kunnat slippa fyra kaosartade veckor som start på höstterminen i september.

Skolan stängdes akut av Skolinspektionen den 28 september, efter att en granskning visat på en mängd brister. Bland annat var skolstarten så dåligt planerad att lärarna fick ägna sig åt att ”släcka bränder” och sära på bråkande elever i stället för att undervisa.

Senare har det också visat sig att man flyttade in i lokalerna trots att de inte var godkända av stadsbyggnadskontoret.

Men GP kan i dag avslöja att det redan på ett tidigt stadium fanns signaler som tydde på att skolan vilade på en skakig grund.

I ansökan om att starta Fredens skola, som kom in till Skolinspektionen i april förra året, använder ägaren precis samma ord som Höörs kommun gör på sin hemsida när hon beskriver hur den nya skolan planerar att jobba med skolhälsovård. Exakt samma formuleringar.

Och en slagning på sökmotorn Google visar att flera av formuleringarna som användes när bolaget fick tillstånd att starta Fredens skola är rena avskrivningar, eller påminner mycket om formuleringar i dokument som andra skolor haft tillgängliga via internet.

Varken Skolinspektionen eller kommunen reagerade när de såg ansökan.

– Man kan alltid se i backspegeln att någonting blev fel, säger Jascha Marteleur, sektorschef för utbildning i Angered.

Han poängterar att kommunens uppgift som remissinstans för Skolinspektionen i första hand är att bedöma om en ny skola skulle inverka negativt på den kommunala skolan.

– Men givetvis har vi ett ansvar för att skydda barnen. Det som hände förra veckan visar också att vi tagit ansvar och anmälde missförhållandena så fort vi fick kännedom om dem, säger han.

Patrik Levin, undervisningsråd på Skolinspektionen, är en av dem som beslutade om Wissam utbildning AB:s tillstånd. I dag är han inte förvånad över uppgifterna om att stora delar av ansökan ser ut att vara hämtad från sajter på nätet.

När Wissam utbildning AB tidigare i år lämnade in en ansökan om att utöka verksamheten med högstadium och fritidshem fattade personalen på Skolinspektionen nämligen misstankar.

När de gick igenom ansökan hittade de uppgifter i materialet som tydde på att delar av ansökningen var hämtad direkt ur andra skolors beskrivningar av sina verksamheter.

Bolaget fick varken tillstånd att driva högstadium eller fritidshem.

– Det är självklart tillåtet att utgå från goda exempel, men den här ansökan visade inte att man förstått vad som krävs för att driva en skola, säger Patrik Levin.

Hur ser du på att ni inte upptäckte ”lånen” redan i den första ansökningen?

– Detta var inget vi såg tydligt i den första ansökan. I dag tillhör det historien. Det är möjligt att det första beslutet gått en annan väg om man tydligt kunnat se detta även i den ansökan. Men som det såg ut vid det tillfället bedömde vi att det underlag vi fått räckte för att ge tillstånd att starta skolan, säger Patrik Levin.

När skolan stängdes 28 september ställdes 58 barn utan skola. I dag har alla fått nya platser. En av dem som plötsligt blev utan skola är Josef Kampory, som gick i trean på Fredens skola.

Hans mamma Hana Abu Al Chay fick beskedet via telefon kvällen innan.

– De ringde och sa att skolan hade stängt och att barnen inte hade någon skola att gå till på morgonen, säger, hon.

– De sa att skolinspektionen kommit fram till att skolan var farlig för barnen och att lärarna inte hade någon kontroll över eleverna, säger hon.

GP har sökt ägaren till Wissam utbildnings AB. Hon skriver i ett mejl att hon ägnar sin tid åt komplettering till Skolinspektionen och inte vill svara på frågor förrän skolan öppnar igen.

Bolagets styrelse består också av en 39-årig man skriven i Göteborg. Inte heller han vill svara på GP:s frågor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.