Friggagatan nu och då

ANNONS
|

Veckan bild ur arkivet togs 1936 när ny bebyggelse växte upp vid Friggagatan på Stampen. Tidigare i år ställde sig GP-fotografen Ulf Börjesson på samma ställe och tog en ny bild.

Byggnaderna på den här sidan gatan är sig lika - men på andra sidan gatan revs efter år av diskussioner, protester och överklaganden nästan hela raden av funkishus för att ge plats åt nya bostäder. Biker street försvann, porrklubbarna flyttade till andra ställen.

De nya bostadshusen hyllades av arkitekter - men visade sig ha en rad tekniska brister.

GP:s nu-och-då-bloggare Kristian Wedel har mer att berätta om gatan:

ANNONS

"Redan på 1800-talet föreställde sig göteborgska stadsplanerare att det gamla Stampenområdet – alltså kvarteren runt nuvarande Odinsgatan, Odinsplatsen och Friggagatan – skulle bli en del av centrala Göteborg.

Staden växte fort och kvarteren låg nära Centralstationen, så tanken var inte orimlig. Likafullt har det dröjt till början av 2000-talet innan området har börjat kunna befria från det diffusa intrycket att ligga en smula avsides . Kanske är det jätteposthuset på Drottningtorget som har varit boven – det har legat som en slags kloss som avslutat stadskärnan.

Ingen som har stått på Drottningtorget har kunnat föreställa sig att det kan finnas något viktigt på andra sidan.

De flesta medelålders göteborgare associerar väl fortfarande Friggagatan med motorcyklar och porr. Den nidbilden är inte längre sann. Friggagatan är äntligen på allvar på väg att bli en del av centrala Göteborg."

Här kan du läsa mer:

Gp.se hade 2007 en artikel om Bike street på väg att gå i graven.

Wikipedia hittar du en fyllig artikel om gatans historia.

ANNONS