Frida oroar sig för förlossningen

Om knappt fem veckor ska Frida Edepil föda sitt andra barn. Hon tycker inte att sex-åtta timmar på BB låter tillräckligt. "Även om allt ser normalt ut just då kan mycket hända första dygnet", säger hon.

ANNONS
|

"Känn ingen sorg för mig Göteborg" sjunger Bosse och kör fram ännu en liten bil. När han föddes för snart 2,5 år sedan var det efter en sällsynt utdragen förlossning. Den tog 63 timmar.

– Jag hade gått över tiden och skulle sättas igång men det fungerade inte. Till slut fick de ändå göra ett akutsnitt, berättar Frida Edepil.

"Känner mig inte som omföderska"

Hon, sambon Oskar Olofsson och Bosse blev kvar fyra nätter på förlossningen – på grund av snittet och av att det tog tid att få igång amningen.

Om knappt fem veckor beräknas Frida föda sitt nästa barn på Östra sjukhuset. Och med erfarenheten från förra förlossningen är hon skeptisk till att behöva gå hem efter sex-åtta timmar.

ANNONS

– Visserligen räknas jag som omföderska men jag känner mig inte riktigt som det. Jag har ju aldrig fött vaginalt, som är tanken att jag ska göra nu. Förra gången hade jag mitt operationssår men nu kommer jag ju att vara mer trasig. Kan jag sitta efteråt? Kan jag gå på toaletten?

Chock att ta babyn utomhus

Dessutom kommer det att kännas som en chock att ta babyn utomhus efter så kort tid, förklarar hon.

– Och kan man ens spänna fast ett så litet barn i bilbarnstol efter sex timmar?

Frida tror att hennes behov av återhämtning, lugn och ro kommer att vara större efter förlossning nummer två. Förra gången kom hon hem till ett väl förberett barnrum, allt var fixat och perfekt för att ta emot en baby.

– Nästa gång kommer vi hem till något vi inte hunnit fixa så mycket – och en vild 2,5-åring, säger hon.

"Behovet blir inte tillgodosett"

Att man vid tidig hemgång får en kontroll av barnmorska och barnläkare samt ett återbesök inom 48 timmar gör inte Frida särskilt mycket lugnare.

– De kanske tycker att allt ser normalt ut när man lämnar sjukhuset men mycket kan hända under första dygnet, med både barnet och mig. Förra gången var vi i trygg miljö och hade massor att fråga om.

ANNONS

Oskar Olofsson visar broschyren de fick inför Bosses födelse: "BB-vården planeras med utgångspunkt från era behov".

– Så blir det alltså inte den här gången, konstaterar han. Redan tidigare kunde ju de som ville åka hem efter sex eller åtta timmar. De som valde att inte göra det, hade uppenbarligen behov av att stanna längre. Och nu kommer det behovet inte att bli tillgodosett.

Liksom Frida tror han att behovet av att stanna på BB snarare blir större med andra barnet än med första.

– Första gången kunde man pausa livet för babyns skull. Det kommer vi inte att kunna nu.

ANNONS