Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Frida har fått nog av situationen inom förskolan

Frida Jensvang har tröttnat på situationen på hennes barns förskola. – Lärarna går på knäna. Någonting måste göras, säger hon.

I en lägenhet i Kålltorp i Göteborg bor Frida Jensvang med sin sambo och två barn, Alice och Dylan. Alice fyller snart fem år och Dylan är två och ett halvt år. Alice visar stolt upp en väska som hon fått medan Dylan åker runt på en liten sparkmotorcykel i plast mellan hallen och deras sovrum i lägenheten. Sedan ett år tillbaka går båda barnen på en förskola i området och under året har förskolan förändrats, enligt Frida Jensvang.

– Våra barn går på en avdelning med 21 barn och när de började på förskolan fanns det fyra lärare på avdelningen. Men sedan slutade en lärare och det har inte kommit någon ersättare. Vi fick ingen information om att lärarna skulle bli färre och de lärare som är kvar har fått mer att göra och blir sjukskrivna oftare, säger Frida Jensvang.

LÄS ÄVEN: Odenjung (L): Föräldrarna borde kompenseras

"Två av tre lärare var sjukskrivna"

När hon skulle lämna barnen en måndagsmorgon för några veckor sedan var hennes barns avdelning stängd. Två av de tre lärarna på avdelningen var sjuka och den tredje jobbade det senare passet så därför var ingen där än, berättar Frida.

– Det satt en lapp på dörren där det stod att våra barn var välkomna till avdelningen bredvid. Det är en avdelning med lärare som vi aldrig träffat tidigare. På den går det 15 barn och nu skulle alla barnen från vår avdelning in på den där det alltså jobbade två lärare tills den tredje började för dagen lite senare.

Frida berättar att hon tvekade om det var möjligt först.

– Jag frågade om jag skulle åka hem med barnen igen, det hade ju blivit över 30 barn på två lärare under morgonen. Men de sa att de skulle fixa det. Jag fick så dåligt samvete för lärarna, de får verkligen slita.

LÄS ÄVEN:Brist på förskolelärare – barnen uppmanas stanna hemma

"Överhängande stress"

Frida lämnade barnen men sedan dess har hon varit orolig för att det inte ska gå att lämna barnen på morgonen.

– Det är en överhängande stress. Det vore nästan bättre om de gjorde som på andra ställen, att de skickar ett sms om att man ska vara hemma med barnen så att man vet i förväg.

Frida läser till tandhygienist och kan i nödfall ha barnen hemma, men ibland inte. Hennes sambo börjar tidigare på morgonen och jobbar utanför Göteborg.

– Han kan ju åka hem om det krisar, men det tar ett tag att komma till förskolan från hans jobb. Jag kan också vara hemma om det skulle behövas, men ofta är det obligatoriska moment i skolan och det är stressigt att inte kunna vara helt säker på om det går att lämna barnen på morgonen. Det händer flera gånger i veckan att någon av lärarna är sjukskriven vilket ökar stressen på de andra lärarna och det leder till fler sjukskrivningar.
Att lärarna har fullt upp med att hålla koll på barnen leder också till att de fått ställa in utflykter när någon behövt mer uppmärksamhet berättar Frida.

LÄS ÄVEN: Akut brist på förskolevikarier i hela Göteborg

"Läget i stort är katastrofal"

– Nu senast var för några veckor sedan när en ny kille skulle skolas in. Då var de så få lärare att de fick ställa in en utflykt för att de inte kunde hålla koll på alla samtidigt eftersom han behövde extra uppmärksamhet.
 
Frida säger att hon har tröttnat på situationen och att hon hört av sig till ansvariga för att få något att hända.

– Läget i stort i hela Göteborg är ju katastrofal. Barnen får mindre uppmärksamhet och lärarna går på knäna. Jag har skrivit till både Örgryte-Härlanda stadsdelsnämnd och till Skolverket om situationen. Något måste ju göras. Hur länge ska lärarna orka liksom? De får ju hela tiden försöka att hålla skutan flytande och kan bara tillgodose de mest basala behoven för barnen, säger Frida Jensvang.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.