Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En av de som friades i våldtäktshärvan som ägde rum förra året kräver nu en halv miljon kronor i skadestånd. Mannen dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott vid tillfället. Bild: Isabel Bark

Friad i våldtäktshärva — kräver halv miljon i skadestånd

I våras åtalades fem unga män för upprepade våldtäkter mot en kvinna. En av männen som friades kräver nu en halv miljon kronor i skadestånd.

I fjol åtalades fem män för att de vid flera tillfällen ska ha begått våldtäkter och grova våldtäkter mot en kvinna. Endast en av männen dömdes för att ha våldtagit kvinnan. Två av männen fälldes för sexuellt ofredande.

En av de åtalade friades helt i tings- och hovrätt för att ha utsatt kvinnan för övergrepp och dömdes endast till dagsböter för ringa narkotikabrott vid tillfället. Han kräver nu en halv miljon kronor i skadestånd och även drygt 165 000 kronor i ersättning för förlorade arbetsintäkter under häktningstiden, enligt ansökan till Justitiekanslern (JK).

Mannen satt frihetsberövad i cirka fem månader innan han släpptes kort före tingsrättens dom.

Friades för våldtäkt

Under rättegången berättade kvinnan att de då tilltalade männen dessutom hade spridit bilder och filmer på henne samt hotat med att sprida dem vidare vilket var anledningen till hennes anmälan. Utöver detta hade kvinnan erbjudit en av männen pengar för att slippa utföra sexuella handlingar på honom.

Trots att männen medgav att de haft sex med den unga kvinnan menade de att det inte fanns något hot eller tvång och nekade till anklagelserna om våldtäkt och grov våldtäkt.

Tingsrätten friade fyra av männen och dömde den femte för en våldtäkt som ägde rum förra sommaren i en skog i närheten av en grillplats. Enligt domen var mannen väldigt hårdhänt och tryckte henne bland annat mot ett träd vilket hindrade henne från att komma loss.

GP har sökt mannens försvarsadvokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.