Återvinningscentral
Fria besök på Göteborgs återvinningscentraler införs från och med nästa år. Bild: Meli Petersson Ellafi

Fria besök på återvinningen införs nästa år

Efter att tidigare ha varit begränsat till tolv gratisbesök per år blir det från och med första januari helt fritt att besöka Göteborgs återvinningscentraler. Det innebär att man inte längre kommer att behöva uppvisa ÅVC-kort för att komma in på anläggningarna.

ANNONS
|

Redan under förra året beslutades att fria besök för privatpersoner skulle införas på Göteborgs återvinningscentraler.

Men att så inte blivit fallet berodde då på att man behövde byta system så att inpassering skulle kunna ske med hjälp av körkort. Detta för att de fria besöken inte skulle utnyttjas av företag.

LÄS MER: Fria besök på återvinningen införs under året

LÄS MER: Detta slänger göteborgarna – fastän de inte borde

Slipper uppvisa ÅVC-kort

Men nu ska alltså de nya inpasseringssystemen ha installerats på samtliga av stadens anläggningar. Invånarna, som dessutom slipper uppvisa ÅVC-kort, kan därmed från och med nästa år besöka återvinningscentralerna så ofta de vill utan att behöva betala. Boende nära någon av grannkommunerna ska också kunna lämna sitt avfall där.

ANNONS

De tidigare begränsningarna på tolv gratisbesök per år motiverades med att det innebar minskad trängsel och färre resor.

Men enligt Göteborgs Stad görs förändringen i syfte att öka tillgängligheten för boende i Göteborgsområdet att lämna grovavfall.

– Vi ser det som en frihetsreform för dem som känner att de har det här behovet, sa Claes Johansson (M), ordförande i Kretslopp och vatten på Göteborgs Stad, till GP i november förra året.

LÄS MER: Sopsorteringen försvann – öborna tvingas ta med skräpet på båten

LÄS MER: Vanliga misstagen du gör på återvinningen

Kritik har väckts

Men beslutet väckte också en del kritik, bland annat från andre vice ordförande i Kretslopp och vatten Jöran Fagerlund (V).

Han menade att en av de konsekvenser som beslutet kan komma att medföra är att många åker till återvinningen betydligt oftare istället för att samla på sig lite skräp först.

– Det man gör nu är att man kopplar bort den grundläggande principen i allt miljöarbete – förorenaren betalar, sa Jöran Fagerlund, i november förra året.

Fria besök riskerar också att resultera i längre köer till återvinningscentralerna, vilket ska åtgärdas genom att öka kapaciteten på anläggningarna.

LÄS ÄVEN:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS