Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fredsmarsch genom stan

Sida vid sida gick de religiösa ledarna i Göteborg på söndagen i en fredsmarsch. 400 personer slöt upp bakom biskopen, rabbinen och imamerna.
Bakom marschen stod det interreligiösa rådet, som den 7 januari publicerade ett upprop för freden i GP. Judar, muslimer och kristna i Göteborg har bestämt sig för att agera gemensamt i protest mot kriget i Gaza.
- Vi har redan ett etablerat samarbete med antivåldsfrågor på det lokala planet. Det är viktigt att vi fortsätter göra saker tillsammans för att överbrygga motsättningar, säger biskop Carl Axel Aurelius.
Han betonar att de alla delar samma längtan efter fred och försoning i Mellanöstern. I en gemensam bön talade de religiösa ledarna om de drabbade folken, både i Gazaremsan och i södra Israel.
Peter Borgenstein, rabin i judiska församlingen, berättade att de tagit emot en del hotsamtal. Han är bekymrad över rapporter om tilltagande antisemitism från andra delar av världen.
- Vi måste göra allt för att motverka sådana tendenser. Oavsett vilka åsikter vi har om kriget, kan vi be om fred, säger Peter Borgenstein.
Under parollen "Bön för fred" tågade på söndagseftermiddagen de 400 helt tysta från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg . Även en del icke-religiösa göteborgare deltog.
- Dialog är enda lösningen på konflikten, säger Olle Katz, en av många svenska judar som fördömer Israels attack.
Han tycker det är viktigt att protestera mot bombningarna, men vill inte stödja Hamas genom att gå i de palestinska demonstrationstågen.
Söndagens rapporter om vapenvila mottogs med försiktig optimism av fredsmarschens deltagare.
- Huvudsaken är att parterna börjar tala med varandra. Tyvärr återstår nog många steg att ta innan vi får se en varaktig fred, säger Carl Axel Aurelius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.