Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik utförde miljökuppen mot Miljöpartiet

Flygkuppen mot Miljöpartiet i Göteborg i går utfördes av reklambolaget Aeronom i Karlstad. GP har talat med piloten Fredrik som berättar att han utförde ett reklamjobb åt en kund som har beställt jobbet av företaget som han arbetar för.
– Jag ligger inte bakom det utan jag flyger åt ett bolag som flyger reklam över hela Sverige, säger piloten.

Under tisdagskvällen flög ett flygplan över Göteborg med en banderoll efter sig med budskapet: "Rösta på Miljöpartiet".

Miljöpartiet har starkt tagit avstånd från flygningen och uppgav under tisdagen att partiet inte har något som helst att göra med den.

LÄS MER: Miljöpartietreklam flögs över Göteborg

GP har talat med piloten Fredrik som utförde flygningen. Han berättar att han arbetade på uppdrag från reklambolaget Aeronom som i sin tur fått uppdraget av en kund.

– Jag vet inte vem kunden är, det är min chef som har haft kontakt med kunden. Vi lyfte från Varberg med banderollen och landade i Kattleberg i Älvängen, säger piloten som även har pratat med GT.

Piloten som utförde flygningen berättar att han flugit reklam för partier tidigare.

– Först så tänkte jag inte så mycket på det här, sedan började jag undra lite om det skulle vara så här med det här budskapet, säger piloten.

Fick landa i Älvängen av "miljöskäl"

Efter att Fredrik flugit runt i Göteborg med banderollen landade han på Kattlebergs Airport i Älvängen i Göteborg. Personen som driver flygplatsen berättar för GP att han fick ett samtal från piloten under tisdagskvällen.

– Han ringde och undrade om han fick landa här. Han flög runt, släppte banderollen, landade och packade ihop och flög iväg igen. Du kan skriva att jag lät honom landa av miljöskäl. Skulle han ha behövt flyga med banderollen en längre sträcka hade det gått åt mycket mer bränsle. Det är svårt att flyga med vepor och det går åt mycket bränsle, säger personen som driver Kattleberg Airport i Älvängen.

Piloten Fredrik berättar att själva flygningen startade i Karlstad och senare gick vidare ner mot Varberg där banderollen hämtades inför reklamflygningen som gick över Göteborg samtidigt som bland annat fotbollsderbyt i superettan mellan Gais och Öis pågick.

Olle Palm, är pilotens chef och äger företaget Aeronom. När GP når Olle Palm på onsdagsförmiddagen sitter han själv på ett flygplan och hinner bara ge en kort kommentar om jobbet som företaget utförde.

– Jag börjar bli lite fundersam kring det här nu och får undersöka saken. Jag har förstått att det är något practical joke bakom det här eller något annat, men jag sitter på ett flyg nu så du får återkomma med frågor kring det här, säger Olle Palm.

Miljöpartiet: "Undersöker möjligheten att anmäla"

Miljöpartiets pressekreterare i Göteborg, Helena Munther, berättar för GP att partiet nu undersöker om något brottsligt kan ha begåtts i samband med kuppen och att man i så fall överväger att anmäla händelsen.

– Vi undersöker möjligheten att gå vidare och anmäla det här. Enligt de uppgifter vi har fått från företaget så trodde de att det var Miljöpartiet som hade gjort beställningen. Är det så och att någon annan har använt sig av vårt namn för att misskreditera oss kan det handla om urkundsförfalskning, säger Helena Munther.

Hon uppmanar också företaget Aeronom att själva berätta vem beställaren är.

– Har de någon heder i kroppen så säger de vem eller vilka det är som har gjort det här. Ligger det något brottsligt bakom är det viktigt att det här kommer fram i ljuset och det tänker jag att företaget själva borde vara intresserade av. De vill väl inte bidra till urkundsförfalskning eller fake news tänker jag, säger Helena Munther.

Beställdes av en "Mr Z"

När Aeronoms ägare Olle Palm senare under onsdagen får höra Helena Munthers resonemang skrattar han till. Han förnekar att beställaren uppgav sig att tillhöra Miljöpartiet när beställningen gjordes via e-post till hans företag.

– Jag har inte träffat beställaren som kallar sig för Mr Z. Vi har flera hundra kunder och det hinner vi inte med. Men de har inte utgett sig från att komma från Miljöpartiet utan jag tror nog snarare att det här handlar om ett practical joke eller liknande från goa gubbar från Sveriges framsida Göteborg.

Olle Palm blir i det närmaste upprörd över kravet från Helena Munhter gällande att han ska berätta vem beställare är.

– De pratar om heder i kroppen. Är det några som inte har heder i kroppen är det politiker som inte gör annat än ljuger och det gäller samtliga partier. Nu har jag förmedlat en kontakt till alla journalister som har ringt och så får beställaren själv svara på frågor kring det här, säger Olle Palm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.