Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fredrik tillverkar hundratals visir till vården

För en vecka sedan började Fredrik Säfsten printa ut visir på en 3D-printer hemma i radhuset. Några dagar senare är 50 personer involverade med att tillverka skyddsutrustning.
– Det finns väldigt mycket vilja att göra någonting. Det är otroligt härligt, säger han.

När vi når Fredrik Säfsten sitter han utanför ett labb på Chalmers, där 20 stycken 3D-skrivare precis satt igång med att trycka ut bågar till skyddsvisir. Han tänker högt: "Chalmers är stängt egentligen. Nu måste vi hitta ett sätt att bemanna de här skrivarna, så att vi kan skriva ut så många bågar som möjligt".

Det som började som ett eget privat initiativ har på en vecka växt till någonting mycket större. 1200 visir är redan levererade, de flesta till Göteborgs stad, och betydligt fler är på väg.

– Behovet är omättligt, säger Fredrik Säfsten.

LÄS MER: Därför har det nya coronaviruset slagit så hårt

Hittade idén i Stockholm

Nu i coronakrisens tid är det massor av människor som jobbar inom vård och omsorg som saknar nödvändig skyddsutrustning. Med den utgångspunkten började 3D-verkstan i Stockholm att – med hjälp av vanliga 3D-skrivare – tillverka bågar som de sedan satte ihop med vanliga over head-blad som de slagit hål i. Till en början stoppade Arbetsmiljöverket de printade visiren, men ett dygn senare meddelade verket att man under rådande omständigheter inte kommer att vidta några åtgärder, något SVT tidigare berättat.

Fredrik Säfsten snappade upp initiativet, lånade tre skrivare från sitt jobb och började tillverka likadana visir hemma i radhuset i Mölndal.

– De har tagit fram en design som är väldigt simpel. Man printar en båge och fäster ett OH-blad. De är såklart inte CE-märkt eller godkänt, men det löser uppgiften för ganska många, säger han.

LÄS MER: Så många kan dö om det nya coronaviruset fick härja fritt

Fick kontakt med staden

Den första laddningen skickade han upp till 3D-verkstan i Stockholm, som redan hade uppbyggda distributionskanaler. Men sedan insåg han att det bara var att gå en omväg. Behovet fanns och skulle växa även i Göteborgsområdet.

Fredrik Säfsten har i dagsläget levererat över 1 200 visir, i första hand till Göteborgs stad. Och fler är på väg. Bild: Anders Ylander
Fredrik Säfsten har i dagsläget levererat över 1 200 visir, i första hand till Göteborgs stad. Och fler är på väg. Bild: Anders Ylander

Han fick kontakt med Göteborgs stad och styrde om leveranserna dit istället.

– De visade sig ha ett omättligt behov, till hemtjänst och äldreboende. Så då satte vi igång och leverera till dem istället.

Parallellt med att han själv tillverkade satte han upp en hemsida och en Facebookgrupp. Nätverket växte snabbt. Under helgen, då han själv jobbade på och tryckte ut ytterligare ett par hundra bågar, kom andra och lämnade av betydligt fler i hans car port.

– Så jag har insett att min tid som fabrikör är slut, nu är jag distributör. Det börjar dyka upp intresse på alla möjliga håll. Jag har fått fyra leveranser bara i dag, säger Fredrik Säfsten.

I nuläget är det en grupp på omkring 50 personer – de flesta teknikintresserade män som för närvarande är permitterade från sina jobb och har tillgång till 3D-skrivare – kopplade till gruppen som kallar sig Visor Aid Göteborg.

LÄS MER: Virusutbrottet har förändrat allt för aktiva äldre

Planerar att växa ännu mer

Nu finns planer på att växla upp produktionen ytterligare. Fredrik Säfsten berättar att han fått kontakt med Åbymässan, som är beredda att låna ut en hall till gruppen. Där skulle de kunna samla alla skrivare och kanske vara igång dygnet runt.

Sara Carlsson är enhetschef för hälsofrämjande och förebyggande arbete på Örgryte Härlanda stadsdelsförvaltning och en av de som tagit emot visiren. Hon berättar att det är så stor brist på skyddsutrustning bland annat för personal inom äldreomsorg att man under de senaste veckorna tillverkat egna genom att klippa sönder gamla tvättsvampar och fästa over head-papper på dem med hjälp av resår.

– Alla de riktiga CE-märkta är ju restnoterade, säger hon.

Därför var det oerhört välkommet när Fredrik Säfsten plötsligt hörde av sig.

– Han har verkligen varit så hjälpsam, han har kommit hit och levererat så tack vare honom har vi fått ut visir till personalen snabbare. Han har varit helt fantastisk, säger Sara Carlsson.

LÄS MER: Kommunen vädjar om förkläden och handsprit

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.