Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Trähusen på Bangatan i Majorna förfaller, men deras framtid är oviss.  Bild: Linn Bergbrant
Trähusen på Bangatan i Majorna förfaller, men deras framtid är oviss. Bild: Linn Bergbrant

Framtiden oviss för historiska trähus i Majorna

Framtiden för trähusen som står på Bangatan i Majorna är oviss. Stadsbyggnadskontoret vill bevara dem inför framtiden – men de som har lokalerna vill ha in mer nyproducerat.

De förfallna trähusen på Bangatan i Majorna har historiska värden, enligt Stadsbyggnadskontoret, och man vill därför rusta upp husen för att bevara dem inför framtiden, något som Göteborg Direkt tidigare skrivit om.

– Vi vill ju ha ett bevarande naturligtvis, så att husen kan bevaras inför framtiden. Bangatan som sådan har en representationen av hela Göteborgs utveckling, om man ser till bebyggelsen, säger Fredric Norrå, planchef på Stadsbyggnadskontoret i Majorna-Linné.

Stadsbyggnadskontoret säger nej till nyproduktion

Men arbetet går långsamt, och man är inte överens med Tibergs Möbler som använder fastigheterna som lager.

– De vill göra lite mer nyproduktion i området, mer än vad vi tycker ska vara lämpligt, det är så läget är nu, säger Fredric Norrå.

LÄS MER: Bangatan – Majornas sista utpost

Enligt Fredric Norrå är de i början av en detaljplaneprocess för området i Majorna – en process som vanligen tar ungefär tre år. I detaljplanen är det främst husen kring Bangatan som är i fokus.

– Normalt sett tar det två till tre år att gå igenom. Det är en detaljplan som rör Bangatan 10-20, där vi får se hur läget är, som det ser ut just nu. Sedan kommer vi nog gå vidare med bevarandet av Bangatan 10, säger Fredric Norrå.

Vad innebär ett bevarande av fastigheter?

– Att säkerställa de kvalitéer som behöver vara i de här husen och det innefattar en del renovering. Det är varsam renovering de handlar om så att man inte förstör husen.

LÄS MER: Greps på bar gärning efter inbrott i möbelbutik

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.