Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Framsteg med vattenläckan – trafiken åter i rullning

En vattenläcka i höjd med Masthuggstorget har stoppat all trafik på Första Långgatan under veckan. Flera spårvagnslinjer har även omdirigerats i samband med läckan. På torsdagsmorgonen var läckan lagad och trafiken rullar nu som vanligt igen.
– De trodde det skulle dröja till i morgon, men det gick snabbare än vi trodde, säger Osman Guliyev, störningskoordinator på Västtrafik.

Personal har arbetat på plats under större delar av måndagen och tisdagen för att försöka reparera läckan som orsakar avstängd trafik på Första Långgatan i Göteborg. Vägen kommer fortsatt vara stängd medan läckan repareras.

– Vi har lag där som gräver och försöker få fram ledningen så gott det går. Det är mycket vatten där den ligger alldeles intill spårvagnsspåren, det är ju lite krångligare då, sa Erik Carlund, tjänsteman i beredskap på Kretslopp och Vatten på måndagskvällen.

Under måndagen bedömdes läckan vara stor då det forsade stora mängder vatten, som pumpats bort under dagen.

– Allt vatten är i stort sett borta, däremot kan det vara lera och sand på banorna, sa Erik Carlund, strax efter klockan 16 på måndagen.

Läckan hittades under måndagskvällen och man kunde då konstatera att det var en så kallad långspricka, det vill säga att röret gått av längs med. Enligt Erik Carlund rör det sig som en gammal ledning från 1922.

Under måndagskvällen fortsatte man att forsla bort jord från gropen för att hitta en frisk ände, kapa röret och koppla på ett nytt.

Strax efter klockan 13 på tisdagseftermiddagen meddelade Kretslopp och Vatten att man stött på patrull i arbetet med läckan.

– Den gick upp igen när vi släppte på vattnet så vi får jobba vidare, säger Thereze Axelsson, driftledare på Kretslopp och Vatten.

Vid klockan 20 på tisdagskvällen small ledningen igen, nu för tredje gången.

– Det går inte så bra, vi åkte på nytt bakslag i kväll. Det är gamla rör med udda storlekar och vi har inte rätta grejerna hemma just nu. Vi jobbar med att få fram rätt grejer, säger Eric Carlund, tjänsteman i beredskap på Kretslopp och Vatten.

På onsdagsmorgonen fanns fortfarande ingen prognos för när arbetet med läckan ska vara klart.

– Vi har jobbat i två dygn, det har varit en jobbig läcka det här. Vi får ta nya tag i morgon, säger Eric Carlund.

Enligt Eric Carlund har inga boende drabbats av vattenläckan, mer än stopp i trafiken.

All trafik mot centrum är fortsatt avstängd på sträckan, från Östra Sänkverksgatan till Värmlandsgatan. Cyklister hänvisas att leda cykeln till andra körfältet.

Läckan lagad

Strax innan halv elva på onsdagskvällen kan Eric Carlund meddela att ett nytt rör är på plats. Kruxet är bara att vattnet inte kunnat släppas på, då andra läckor uppstått i och kring Majorna.

– Tyvärr så läcker det på på fyra andra ställen i stan nu. Vi har behövt skicka runt folk i panik runt Majorna, så vi kommer inte släppa på vattnet på en stund här.

Anledningen till de nya läckorna menar Carlund vara den ihållande värme som legat över Göteborg den senaste tiden. Med värmen kommer förflyttningar i såväl rör som asfalt, vilket ökar risken för fel.

Och på torsdagsmorgonen kom det lugnande beskedet att läckan var lagad. Då höll man på att fylla ledningen och prognosen är att trafiken ska kunna rulla någon gång under fredagen. Men under torsdagskvällen kom ytterligare ett glädjande besked för Göteborgs kollektivresenärer.

– De trodde det skulle dröja till i morgon, men det gick snabbare än vi trodde, säger Osman Guliyev, störningskoordinator på Västtrafik.

Samtliga linjer rullar därmed som vanligt.

På onsdagskvällen passade Eric Carlund på att skicka en hyllning till sina kollegor på Kretslopp och Vatten, som enligt honom jobbat outtröttligt under veckan.

– Det är mycket de måste stå ut med. Folk skriker och gnäller och de får bara ta emot allt. De gör verkligen ett helt suveränt jobb, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.