Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under veckan drar ett lågtryck ner över Västsverige. I Göteborg och på kusten förväntas spridda skurar, inåt landet lite mer regn. Bild:Anna Svanberg/Fredrik Sandberg/TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fram med jackan – nu kommer kylan tillbaka

De soldränkta dagarna med glass i värmen är över för den här gången. I veckan blir det betydligt kallare igen. – Om jag själv skulle ut på måndagsmorgonen skulle jag nog ta på mig vinterkläder, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Solglasögon, t-shirt och glass i handen har varit melodin de senaste dagarna. Början av maj har varit ovanligt varm för årstiden. Redan första maj var dygnsmedeltemperaturen över tio grader, vilket betyder att den meteorologiska sommaren har anlänt till Göteborg. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS OCKSÅ: Efterlängtad sommarkänsla och många premiärdopp i Pöl Harbour

På fredagen kröp kvicksilvret upp till 20 grader i stan och lagom till helgen kunde göteborgarna njuta i sol och 21 grader. Men den kommande veckan blir det kallare igen.

– Det svänger ganska mycket nu. Det har varit en rejält varm luftmassa som nu ersätts av en rejält kall luftmassa, säger Ian Engblom. 

Lågtryck på väg ner

Under söndagen drar ett lågtryck ner från Värmland mot Västsverige. Den kommande veckan väntas bjuda på spridda skurar och solen kommer mestadels gömma sig bakom ett växlande molntäcke.

– Det blir betydligt svalare. Idag (söndag) ser temperaturen ut att hamna mellan 10-13 grader under eftermiddagen. Och det ser ut som att den kommande veckan kommer vara ganska kall, säger Ian Engblom, meteorolog på vädertjänsten Foreca. 

Fram med vinterjackan

På måndagen är det osäkert om temperaturen orkar sig över tio grader i Göteborg och på morgonen förväntas det bli omkring 2-4 plusgrader. Den nordliga vinden hjälper heller inte till för frusna morgonpendlarna, enligt Ian Engblom.

– Det är en måttlig vind med en del friska vindbyar så det kommer kännas rätt kallt. Om jag själv skulle ut på måndagsmorgonen skulle jag nog ta på mig vinterkläder. Så pass kyligt och blåsigt blir det, säger Ian Engblom.

Under veckan förväntas det bli omkring 10 grader på dagen, växlande molnighet och en del regn. Mest nederbörd blir det inåt landet. I Göteborg och på kusten förväntas mest spridda skurar. 

Lite varmare till helgen

Först framåt helgen ser det ut att bli lite varmare igen. Då kan temperaturen stiga upp mot 20 grader, men chansen för så höga temperaturer är ganska låg.

– Längre fram är det ganska osäkra prognoser, men de närmsta tio dagarna ser det inte ut att bli stabilt väder över tjugo grader. Vi får nog vänta en bra bit in i månaden för att få tillbaka det toppenvädret som vi har haft de senaste dagarna, säger Ian Engblom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.