Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frölundabasen: Arenan borde ha varit klar i går

Vid sidan av den politiska diskussionen står evenemangsarrangörerna och väntar. – Arenan borde ha varit klar i går, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda Indians.

Under 2015 hölls 91 evenemang på Scandinavium. 601 484 besökare togs emot. Hockeyklubben Frölunda Indians är en av de stora användarna. Lagets hemmamatcher står för mer än 50 procent av besökarantalet under ett år och ordföranden Mats Grauers kunde inte vara tydligare med att han tycker det är bråttom att bygga nytt.

- Det hade varit fantastiskt om det kunde varit klart till jubileet 2021, och då är det ju ändå ganska lång tid kvar, säger Mats Grauers som hävdar att om den politiska viljan finns skulle det vara möjligt.

Han känner sig mer hoppfull i dag än han gjorde för ett år sedan.

- Det är bra att politikerna har börjat prata. För ett år sedan kände vi att det inte fanns någon som hade det på agendan. I dag fanns det som jag förstod det två förslag i kommunstyrelsen, det är ett stort framsteg, säger han.

Live Nation, Sveriges största konsertarrangör, säger att det handlar om Göteborgspublikens möjligheter till bättre upplevelser:

- Ju tidigare en ny arena kommer till stånd, desto tidigare kommer Göteborgspubliken få fler och bättre upplevelser. Det finns tekniska begränsningar på Scandinavium i dag som gör det svårare att få in större produktioner. En modern arena drar generellt mer folk vilket gör att vi dessutom kan ha råd att locka ännu fler och större artister, skriver pr-ansvarige Kristofer Åkesson i ett mejl till GP.

Konserter, musikaler och företagsevenemang drar tillsammans med årligen återkommande evenemang som Disney On Ice och Melodifestivalen en stor och trogen publik till Scandinavium. Det ger viktiga inkomster för andra delar av besöksnäringen i Göteborg.

Ulla Bäckström, restaurang- och hotellägare i Göteborg, är orolig att stan ska hamna på efterkälken.

- Det kan inte bordläggas och samtalas mer. Det krävs handling. Göteborg har varit framgångsrik som evenemangsstad och vi riskerar att tappa det, säger hon och hävdar att det redan går att se ett tapp efter att nya arenor byggts på andra platser i landet.

Helst skulle hon se ett beslut under 2016.

- Det tar lång tid att bygga en ny arena så det måste tas ett beslut under året vad det ska bli. Och jag tycker att det ska vara en ny multiarena och inte någon fortsatt konstgjord andning av den gamla byggnaden, säger Ulla Bäckström.

Både hon och Mats Grauers betonar vikten av att den nya arenan byggs för framtiden.

- På 40 år har människors behov förändrats. Ska den nya arenan stå i 45 år ska den byggas för framtiden. Då måste man vara lyhörd för vad som behövs i framtiden, säger Grauers.

Han berättar om ett besök i Los Angeles, där en arena hade hockeymatch mitt på dagen och tre timmar senare hade ställt om för en basketmatch – för fullt hus.

- Vill man ha ett högt utnyttjande behöver man en flexibel arena, säger Mats Grauers.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.