Frölunda sjukhus stänger ned ögonklinik för barn

500 barnpatienter tvingas byta klinik efter att Frölunda specialistsjukhus lägger ner ögonmottagningen för barn. Sjukhusledningen har inte lyckats nyrekrytera efter att klinikens enda två barnläkare sa upp sig i somras.

ANNONS
|

– Jag beklagar djupt att vi inte längre kan ta emot barnpatienter. Jag hade önskat av hela mitt hjärta att vi hade kunnat fortsätta verksamheten, säger Matilda Berntsson,verksamhetschef på Frölunda specialistsjukhus.

Enligt Matilda Berntsson var det en tillfällighet att klinikens enda två barnläkare sa upp sig inom loppet av en månad i början av sommaren.

Den ena valde att gå till en privat arbetsgivare, medan den andre fick jobb på ögonmottagningen på Mölndals sjukhus, säger hon.

– Som jag uppfattade det var uppsägningarna inte på grund av att de inte trivdes här. Båda läkarna bekräftade att deras uppsägningar var oberoende av varandra. Att våra medarbetare rör på sig mellan olika förvaltningar inom Västra Götalandsregionen är naturligt.

ANNONS

Generell brist på ögonläkare

Det har under flera år funnits en generell brist på ögonläkare som är specialiserade på barn, berättar Matilda Berntsson.

När sjukhuset publicerade en jobbannons i våras lyckades man endast rekrytera två ögonläkare som är specialiserade på vuxna. I dag har ögonmottagningen totalt tre läkare som behandlar vuxna.

– Vi hade en annons i våras där vi sökte ögonläkare, bland annat med kompetens inom behandlingar av barn. Vid det tillfället fick vi inte in en enda ansökan från barnögonläkare.

Att kliniken inte har gjort några ytterliga rekryteringsförsök sedan i våras beror på att sannolikheten att lyckas är liten, säger hon. Det finns därför ingen ambition att göra några fler rekryteringsförsök för att kunna återuppta verksamheten.

De 500 barn som berörs av beskedet är nu hänvisade till både Drottning Silvias barnsjukhus och ögonmottagningen på Mölndals sjukhus, som är en del av Sahlgrenska universitetssjukhus.

Föräldrarna håller på att informeras

Enligt Marita Berntsson började man i slutet av september att skicka ut brev till barnens föräldrar om att behandlingsansvaret tagits över av andra vårdenheter.

– Brev skickas nu successivt till de vårdnadshavare som skulle komma på besök med sina barnunder 2018.

Sätter press på Sahlgrenska

Enligt Robert Olbe, verksamhetschef Ögonsjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhus, innebär överföringen av patienter att trycket på sjukhusets anställda ökar ytterligare.

ANNONS

– I en redan ansträngd verksamhet när det gällerbarn så påverkar ett sådant här stort patientantal naturligtvis vår verksamhet. Vi behöver nu utöka redan befintlig verksamhet för att kunna ge den vård som dessa barn behöver, skriver han i ett mejl.

Robert Oble skriver samtidigt att rekryteringsarbetet på Sahlgrenska redan har börjat.

– Vi har redan rekryterat en ortoptist på heltid och i dagarna kommer vi att utlysa en annons beträffande barnögonläkare. Vi använder också tillgänglighetsavtal med privata vårdgivare för att avlasta ett redan högt patienttryck.

Det är också enligt Robert Oble viktigt att poängtera att den volym av patienter som nu

förs över från Frölunda inte är behov av akut vård. Istället är det barn som följs upp för kontroll av deras synutveckling, skriver han.

ANNONS