Från högsommar till sensommar på en helg

ANNONS
|

Under lördagen uppmättes som mest 24.4 grader i Göteborg. Det är snudd på högsommarvärme.

- Högsommarvärme är temperaturer över 25 grader och det har vi nästan varit uppe i Göteborg i helgen, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Hittills i september har temperaturerna legat ett par, tre grader över det normala. Men redan på söndagseftermiddagen väntas omslag i vädret i Västsverige.

- Ett regnområde väntas komma in västerifrån. Vi kommer att få in något svalare luft och regnområdet ser ut att ligga kvar under måndagen och tisdagen då det blir ostadigt med regn till och från, säger Erik Rindeskär.

ANNONS

Söndagens runt 20 grader dyker under måndagen och tisdagen troligen ned mot runt 15 grader. Framemot onsdagen väntas lite av värmen komma tillbaka och prognoserna visar då på temperaturer runt 18 grader.

Sensommaren pågår fram till dess att dygnsmedeltemperaturen legat på under 10 grader fem dygn i sträck. Då är det enligt meteorologerna höst.

- Det brukar infalla någonstans i början av oktober. Så vi kan ha nästan men månad kvar av sensommaren i Göteborgsområdet, säger Erik Rindeskär.

I Lappland, Dalafjällen och Härjedalen har hösten dock redan kommit. Och även om det dröjer något innan årstiden växlar även i Västra Götaland är det tveksamt om det blir några fler 20-gradersdagar.

- Det ser inte ut så, i alla fall inte den närmsta tiden, säger Erik Rindeskär.

ANNONS