Huvudfotingarna längs muren i Kungsladugård.
Huvudfotingarna längs muren i Kungsladugård.

Från graffiti till kulturkalaset

ANNONS
|

Som 16-åring smög sig Jonathan Josefsson ut på kvällarna, utrustad med sprejburkar och rollerfärg i Majorna. Cirklarna vidgades och till slut cyklade han runt i stan, hela tiden på jakt efter lämpliga betongväggar.

– Betongen blev verkligen snyggare, fast jag visste att det var olagligt att måla, medger Jonathan Josefsson.

Nu är han en 34-årig tvåbarnsfar, etablerad konstnär och verksam under artistnamnet Ollio. Ett namn han valde för alla streckar och cirklar bland de fem bokstäverna.

Åren efter gymnasiet gick han först på förberedande konstutbildning på KV på Guldheden, innan han sedan studerade fem år på HDK, det textila programmet. Det ledde bland annat till tuftade mattor och textila väggmålningar.

ANNONS

De senaste fem åren har han arbetat som konstnär med utställningar, flera uppdrag av offentlig utsmyckning plus en del stipendier. Under hösten kommer han att arbeta med utsmyckning av en skola i Kungsbacka, av ett sjukhus i Skene samt av Rättspsyk i Stockholm.

– Jag är mycket stolt över att jag fick regionens kulturstipendium 2012. Det är 20 000 kronor.

I våras fick han uppdraget att måla en vägg av bostadsrättföreningen i korsningen Oxhagsgatan/Lilla Fridhemsgatan. Han hade fria händer efter att ha visat en skiss.

– Jag älskar när folk vågar ta ut svängarna och beställer en vägg på 55 meter. Jag har behållit det gamla klottret under. Graffitimålare brukar respektera varandra, hoppas Jonathan om målningen han kallar Skogen.

Inför årets kulturkalas har han stått för den grafiska utformningen av profilen som går igen i kalasets reklam över stan. Den 14 augusti kommer han invigningsmåla på 3 x 10 meter på Götaplatsen. Han kommer varje dag live-måla på platser som Kanaltorget, Esperantoplatsen och Bastionsplatsen i samarbete med konstnärer som Lars Daniel Rehn, Camilla Broström, Shai Dahan och Jamilla Drott.

ANNONS