Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Frän kritik mot övervakning i Hammarkullen

Hyresgästföreningen i Angered är skarpt kritiska mot Bostadsbolagets nya distriktschefs krav på ökad kameraövervakning och att han kallar stadsdelen för parallellsamhälle.

- Vi tänker gå till botten med de allvarliga uttalanden som Bostadsbolagets Johan Wilck fällt om Hammarkullen, bara efter att ha arbetat tre veckor i stadsdelen, säger Kristoffer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen i Angered.


Bostadsbolagets nya distriktschef Johan Wilck sade i en tidigare intervju i GP att han vill få igång en process med att sätta upp fler realtidskameror i Hammarkullen.
"Vi vill komma åt den onödiga upploppsstämningen. Det finns ett parallellsamhälle i Hammarkullen, med krafter som vill ta över. Jag är jätteorolig för området, det balanserar på en skör tråd" sade Johan Wilck.


Detta har fått Hyresgästföreningen att gå i taket.
- Det är ett allvarligt uttalande och helt verklighetsfrämmande. Vi som bor här känner inte av några upploppsstämningar och vi upplever inget parallellsamhälle, säger Kristoffer Lundberg.
- Det känns som om han med klara överdrifter vill sälja in ökad kameraövervakning som koncept, säger han och ifrågasätter Johan Wilcks rudimentära kunskaper om problemen i Hammarkullen som är sprungna ur fattigdom, arbetslöshet, trångboddhet och ungdomar utan framtidstro.
- Att tro att några kameror löser den problematiken är en klar förenkling, säger Kristoffer Lundberg.


Efter skadegörelse i Biskopsgården installerade Bostadsbolaget 2010 15 stycken realtidskameror i stadsdelen vilket resulterade i att skadegörelsen minskade.
- Frågan är om det är kamerorna som varit framgångsrika eller om det handlar om alla åtgärder man gjort mot kriminalitet och skadegörelse i Biskopsgården? frågar sig Kristoffer Lundberg.


Hyresgästföreningen i Angered kommer kontakta Johan Wilck på måndag och bjuda in honom till ett möte där han får förklara vad han egentligen menar med sina uttalanden.
Föreningen överväger också att överklaga Bostadsbolagets kommande ansökningar om att få sätta upp realtidskameror i stadsdelen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.