Främst unga och de som har varit utomlands smittade

Smittspridningen ligger på en fortsatt låg nivå i Västra Götaland, men medan de grupper som har vaccinerats vårdas på sjukhus i en allt lägre grad är det en ny grupp som smittas.
– Nu är det främst unga människor som har varit utomlands som sprider smittan, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

ANNONS

Smittspridningen ligger på en låg nivå och under vecka 27 bekräftades totalt 252 nya fall av covid-19 runtom i regionen.

Smittan sprids mest bland de som är 20-30 år och bor i Göteborgsområdet. De som smittas av covid-19 just nu är alltså främst unga och de som har rest utomlands.

LÄS MER:Över 60 procent av alla vuxna i regionen har fått en dos

Utlandssemester kan öka smittspridning

– Vi får rapporter varje dag om personer som kommer med smitta från utlandet. Framför allt handlar det om yngre personer som har varit i södra Europa. Med tanke på hur många som planerar att resa i sommar innebär detta en stor risk för att smittspridningen kan ta fart på nytt, säger Leif Dotevall.

ANNONS

Han säger även att många länder har en hög smittspridning och att det är viktigt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om du reser utomlands eftersom situationen kan vara allvarlig.

Förra veckan hade vi bara tolv personer som var över 60 år som vårdades för covid-19 i regionen, vilket är en stark indikation på att vaccinen är mycket effektiva.

LÄS MER:Färre doser av vaccin till regionen

LÄS MER:Antikroppar efter corona varar minst ett år – och skyddar mot Deltavarianten

Han uppmanar alla att vara uppmärksamma på läget i reslandet om man ska åka utomlands och att vara medveten om att regelverken i olika länder kan förändras snabbt.

– Jag tror att man ska vara väldigt påläst och följa rekommendationer om du planerar att resa. Det är UD som gör en avrådan från att resa, men man ska överväga om det är en resa man måste göra, och är beredd att ta risken för, och ha en plan för vad man ska göra om man blir sjuk i landet.

– Vi vet att en del andra vaccinationsprogram har stått still under den här perioden så om du inte är vaccinerad mot mässlingen eller hepatit A kan även det innebära en ökad risk.

Råden gäller bland annat att vara försiktig på resmålet och att sedan ta ett PCR-test vid hemkomst oavsett om man har symtom eller inte.

– Vi ser också en tendens till ökning av fall i semesterorterna utmed kusten så det är verkligen fortsatt angeläget att man håller avstånd och umgås i mindre grupper och om någon får symtom så ska man testa sig omgående och inte utsätta andra för smitta.

ANNONS

20-30 år på tur

Leif Dotevall säger att anledningen till att smittan nu främst sprids bland de som är 20-30 år inte beror på att denna grupp har haft en lägre vaccinationsvilja utan att de står på tur på grund av åldersprioriteringen och att alla inte har haft möjlighet att vaccinera sig ännu.

– Det är den åldersgrupp som kommer näst i ordning här nu och med all sannolikhet är det här en indikation på att smittspridningen sker framför allt hos de som är ovaccinerade. Förra veckan hade vi bara tolv personer som var över 60 år som vårdades för covid-19 i regionen, vilket är en stark indikation på att vaccinen är mycket effektiva, säger Leif Dotevall.

Han vet inte när smittspridningen kan tänkas ha blivit så låg att det spelar mindre roll om människor vaccinerar sig.

Börjar betala av vårdskuld

– Det är ganska många barn och ungdomar som inte kommer att vara vaccinerade även i höst så det finns starka skäl att förmoda att smittspridningen kommer att pågå i framför allt ovaccinerade grupper även under hösten.

LÄS MER:Ännu en stor leverans av vaccin – då har du störst chans att boka tid

LÄS MER:Smittan ökar i regionen – delta och resande bakom

Sjukvården i Västra Götaland är pressad, men nu är det snarare den tidigare vårdskulden som betalas av än pandemin. Under onsdagen vårdades totalt 42 patienter med covid-19 på regionens sjukhus, varav två på intensivvårdsavdelning.

ANNONS

– Vi fortsätter att se en vaccinationseffekt. Allt färre blir så allvarligt sjuka i covid-19 att de behöver läggas in på sjukhus, särskilt i de åldersgrupper där många är fullvaccinerade. Samtidigt är det en tuff sommar för vården på andra sätt. Söktrycket på akutmottagningarna är högt och det finns ett stort vårdbehov, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS