Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fotografen med passion för ekorrar

Johnny Kääpä från Göteborg har ett specialintresse som han delar på Instagram. Sedan 2017 har han byggt upp förmågan att närma sig ekorrar och fotografera dem. Kontot har fått stor spridning och innehåller över tusen inlägg.
– Nu kommer jag nog aldrig sluta, säger han.

Med över 17 000 följare på Instagram visar fotografen Johnny Kääpä upp bilder på det snabba, lilla djuret som lever i skog och parker och rör sig bland trädkronorna. Vi talar såklart om ekorren.

Johnny Kääpä började fota för tio år sedan. Då var det främst konserter och porträtt som stod i fokus, men fascinationen för ekorrar började 2017.

– Både konserter och porträtt måste ju styras upp och planeras. Jag ville fota mer spontant, och när jag var ute med kameran i naturen en dag fick jag syn på en ekorre som satt och stirrade på mig, säger han.

LÄS MER: Ekorre tog sig in på psyket – vittnande patient blev misstrodd

LÄS MER: Här springer vargen – mitt i Göteborg

Lockbetet: Solrosfrön och hasselnötter

Sedan dess har han fotat ekorrar i mängder. På Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen har han lagt upp 1 361 inlägg på enbart ekorrar, och lärt sig allt om djuret – hur de lever, låter och vad de gillar att äta. På så vis har han lyckats närma sig dem och på kontot ser man närbilder av olika ekorrar som äter nötter, springer och klättrar på hans ben.

– Jag brukar ha med mig solrosfrön och hasselnötter med skal. Ekorrarna är väldigt lättskrämda, men samtidigt nyfikna på vad som händer runt omkring.

Johnny Kääpä berättar att utmaningen med att fotografera ekorrar är att det kan ta lång tid, men han har lärt sig ha tålamod och vänta tills de kommer fram.

– Det brukar ta ungefär två timmar. Men nu har jag hittat ett ställe dit de alltid kommer.

Vad är det för ställe?

– Det säger jag inte. Det är som med svampställen, man berättar inte det. Men går man ut till vilken park som helst egentligen, till exempel Trädgårdsföreningen, kan man se ekorrar om man kollar upp bland träden.

Ytterligare en utmaning är att skapa variation bland bilderna. Han brukar därför använda sig av olika kameraobjektiv och lampor.

Genom att studera hur ekorrar lever har Johnny Kääpä lärt sig komma nära dem. Bild: Privat
Genom att studera hur ekorrar lever har Johnny Kääpä lärt sig komma nära dem. Bild: Privat

LÄS MER: Ovanlig syn – bäver gick igenom gångtunnel i Floda

Döpt en ekorre till Halvöra

Under sina fotosessioner har han fått en särskild relation till en ekorre som han döpt till Halvöra.

– Jag tror att hon har haft en fajt med något djur och fått örat delat på mitten, så jag känner alltid igen henne.

Han beskriver Halvöra som snabb och stressad, men hon kommer alltid till honom för att ta nötter för att sedan springa iväg.

Hur länge kommer du fortsätta fotografera ekorrar?

– Jag hade räknat med att sluta för längesedan. Men nu kommer jag nog aldrig sluta. Det finns ingen anledning så länge jag tycker det är roligt.

På Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen lägger Johnny Kääpä ut foton på ekorrar. Hittills har han publicerat 1 361 inlägg. Bild: Johnny Kääpä
På Instagramkontot squirrels_by_fotoscenen lägger Johnny Kääpä ut foton på ekorrar. Hittills har han publicerat 1 361 inlägg. Bild: Johnny Kääpä

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.