Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fotbollsspelare misstänks ha skjutit för att döda lagkamrater

Två av de misstänkta för morden på Vår Krog & Bar tränade fotboll tillsammans med flera av dem som blev måltavlor i skjutningen. Barndomsvänner hade blivit dödsfiender.

Fotboll är det gemensamma intresset för killarna på båda sidor om konfliktlinjen i Biskopsgården. Den 18 mars i fjol var många av kroggästerna på plats just för fotbollens skull, bänkade framför Champions League-matchen Barcelona-Manchester City. Klockan 22.20 var matchen på väg att ta slut. Då började skottlossningen.

Tidigare under kvällen hade Solväders FC genomfört en välbesökt träning.

LÄS OCKSÅ: Hon såg dem växa upp

25-åringen som sköts till döds, och enligt polisen var måltavla för attacken, hade nyligen börjat träna med laget igen efter några års uppehåll.  En yngre bror, som tränat med laget sedan han var liten, skottskadades inne på krogen.

En av de unga män, av GP kallad D, som på fredagen åtalas för mord har spelat i laget lika länge.  En annan av de mordåtalade, B, deltog i lagets inomhusträningar månaderna innan restaurangdådet.

Hur kan killar som växt upp tillsammans och spelar i samma fotbollslag hamna på varsin sida av vapenmynningen?
-  Det är en bra fråga. Alla undrar det men ingen har svaret.

ANALYS: Prestigefall som kan ge hoppet tillbaka

Det säger en kille som spelat i laget i flera år. En lagkompis till honom, också han uppväxt med fotbollen i Biskopsgården, konstaterar att alla varit kompisar med alla och spelat ihop.

-  När konflikten började var det ett knarkkrig. Sedan har det blivit hämnd efter hämnd. Nu handlar det inte om att någon vill ta över någon marknad. Nu är det bara hämnd, säger kompisen som också han är i 20-årsåldern.

Vi sågs första gången i början av november när kommunen höll krismöte i Sjumilahallen efter dödsskjutningen av en 26-årig man utanför hallen.

-   Det är riktigt illa i Biskopsgården, sa fotbollskillen då.

Nu säger han att det fortfarande är illa men tillägger:
-  Man vänjer sig, för vad ska man göra? Till slut vet man inte vad det handlar om, man tappar tråden om konflikterna, fast man bor här.

64-årige Hector Valeria har varit tränare i Solväders FC sedan klubben bildades 2009 och dessförinnan lång tid i Biskopsgårdsklubben Cruz Azul.
Inte heller han kan förstå hur barndomsvänner kunnat bli dödsfiender.  Han beskriver fotbollen som något av en skyddad zon.

-  Killarna har ett liv med fotbollen, ett liv med familjen – som är väldigt viktigt för dem, och så har de ett liv utanför fotbollen och familjen. Det vet jag inte så mycket om.

Vad han säkert vet är att killarna som nu sitter misstänkta för det allvarligaste av brott har varit i riskzonen länge. Deras problem har inget föreningsliv rått på.

LÄS OCKSÅ: Polischefens tack till boende i Biskopsgården

En blåsig tisdagseftermiddag vid Svarte Mosse ska Hector Valeria som ensam tränare leda ett tretimmarspass som börjar med 01/02-killarna och avslutas av juniorlaget.

Vi visar namnen på killarna som sitter häktade för Vår Krog & Bar-dåden.
Hector Valeria tittar på namnen på de åtta killarna mellan 19 och 28 år och säger:
-  Jag känner dem allihop. Alla har spelat fotboll med mig.

Flertalet av killarna var med på en lista som han för fyra-fem år sedan lämnade till en tjänsteman på stadsdelsförvaltningen, säger han:
-  Jag skrev en lista på killar som själva hade bett mig om hjälp. Men vad jag vet hände det ingenting. Inte ett skit.

-  Det är så många av de lite äldre killarna som genom åren frågat mig om jag inte kan hjälpa dem att få ett jobb. Det har handlat om vilket jobb som helst, jobb så att de kunde försörja sig. Det är så tragiskt.

Numera är Hector Valeria pensionär och innan träningen har han denna dag varit hos Bostadsbolaget och snackat om sommarjobb till killarna i laget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.