Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Backavallen en iskall tisdagskväll.

Fotbollen ger unga en chans

När det inte gick att starta en ny fritidsgård blev det i stället fotbollsfokus på insatserna i Backa Röd. Kring nya klubben Backa BK skall framtidshoppet växa och killar i riskzonen få vägledning.

Fotboll är det gemensamma intresset för många av killarna i den del av Backa där mycket av de senaste årens våld och oro ägt rum. Sedan kulmen i augusti har stadsdelsnämnden lanserat sitt trygghetsskapande projekt "Backa i fokus". Skissen ser ut som mallen över ett kärnkraftsverk. En av rutorna rymmer fotbollssatsningen.

Fritidsledarna Rebin Rada, 24, och Mohammed Khoder, 26, fanns på plats i höstas. På rekordtid har de fått stadsdelens stöd, grundat Backa BK som nu har en trupp på 24 killar och siktar på serieseger när division 7 drar igång i april.

Blivit för gamla

- Många av spelarna är killar som blivit för gamla för fritidsgården, Kultan, vid torget. I Backa BK jobbar vi för att de ska känna att de är med och bygger upp någonting som de är stolta över, säger Rebin Rada, spelande tränare i Backa BK.

Mohammed Khoder är ordförande i klubben, och mittback. Båda är nu projektanställda i sex månader för att få igång klubben, och det sociala sidoprojektet som startar i nästa vecka.

Mohammed pekar på fyra mobiltelefoner som ligger framför dem.

Är alltid tillgängliga

- Vi har kontakt med ungdomarna i deras privatliv också. Vi är alltid tillgängliga, det är ett sätt för oss att visa killarna förtroende.

Förutom spelartruppen, som räcker till ett A- och ett B-lag, finns lika många killar till runt laget. De som inte kvalat in i truppen kommer alltid att vara välkomna på fredagskvällarnas träning.

- Laget blir hjärtat i det hela. Men vi kommer jobba med uppåt 60 ungdomar. Målet är ett livligt klubbhus med Championsleague-kvällar, kafé och läxhjälp, säger Rebin.

Lokalen blir åtminstone till en början den befintliga klubben Hisingsbacka FC:s. Stöttningen därifrån är stor, och ingen konkurrens märks av.

"Ta klivet ur skiten"

Rebin Rada och klubbens ordförande har växt upp i Backa och han påpekar att han vet vilka det är som "behöver ta klivet ut ur skiten".

- Fotbollen var det som gjorde att jag inte hamnade på sned. Jag fokuserade på den och lät inget annat komma i vägen, säger Rebin som närmast spelat i Vardar Makedonija i div 5 och innan det i Hisingsbacka FC, Häcken och Lundby IF.

Denna iskalla tisdagskväll på Backavallen är det träning klockan åtta. En kvart innan samlas de för kvällen 18 spelarna till en kort genomgång. Rebin berömmer insatsen i helgens träningsmatch som slutade med 3-2-seger.

Ville testa något nytt

19-årige forwarden Smain Heouaime kommer också från Vardar och säger att han ville testa nåt nytt, och spela hemma, närmare vännerna.

- Vi har många bra spelare och kommer vinna serien, helt klart. Jag är arbetssökande sedan i somras och ser projektet som en bra möjlighet för mig.

Med vid sidlinjen är också Anders Torvaldsen, som en gång i tiden tränade med IFK Norrköpings A-lag och spelade i dess juniorlag. Mellan 1985 och 2007 var han lärare på Skälltorpsskolan. Sedan dess är han fältassistent, stöttar nu fotbollssatsningen och är materialare i klubben.

- Här finns fem–sex killar som definitivt befunnit sig i riskzonen. Killar som varit hur struliga som helst på fritidsgården men fungerar utmärkt här. Rebin och Mohammed gör ett riktigt fint jobb, säger Anders Torvaldsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.