Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Fortsatt strid i Göteborgs hamn

Konflikten i Göteborgs containerhamn fortsätter, sedan Hamnarbetarförbundet sagt nej även till det senaste medlarbudet. Förbundet utesluter inte ytterligare strejkvarsel.

Striden mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM Terminals i Göteborg har pågått sedan april i fjol, bland annat med övertidsblockad och ett antal punktstrejker. Nu har förbundet tackat nej till det senaste budet från medlarna.

Det innebär att fler strejkvarsel kan bli aktuella.

– Det är en delikat fråga. Men vi kan inte utesluta ytterligare stridsåtgärder, säger Peter Annerback, avdelningsordförande på Hamnarbetarförbundet.

LÄS MER: Ordkriget i hamnen trappas upp

Finns redan ett kollektivavtal

Konflikten rör bland annat arbetsmiljöfrågor. Saken kompliceras av att det redan finns ett kollektivavtal mellan arbetsgivaren och Transportarbetarförbundet.

– Vi ser det senaste budet som sämre än det när det gäller våra möjligheter att påverka arbetsgivaren. Men på något sätt måste det till en lösning som alla tre parter kan leva med, säger Annerback.

LÄS MER: Hamnkonflikten sätter företag i knipa

Skarpt kritsk till nejet

Arbetsgivaren APM Terminals tackade samtidigt ja till medlarbudet. Joakim Ärlund, vd för arbetsgivarförbundet Sveriges Hamnar, är skarpt kritisk till motpartens nej.

– Det ger en tydlig signal om att de inte är intresserade av ett kollektivavtal. Jag har svårt att se en lösning när inte ens medling fungerar, utan här tror jag att man måste titta på lagstiftningen.


HAMNKONFLIKTEN PÅ GP DEBATT

GP DEBATT: Ny position från Transport välkommen

GP DEBATT: Ta chansen till ett avtal eller erkänn era verkliga motiv!

GP DEBATT: Det måste finnas proportion i stridsåtgärder

GP DEBATT: Det är hög tid att begränsa strejkrätten

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.