Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt motstånd mot Västlänken

Motståndarna har inte gett upp kampen för att stoppa Västlänken. Under måndagen samlades aktivister för att samla in pengar för att kunna driva frågan rättsligt. – Det finns stora chanser att kunna stoppa det här, säger Caroline Thelning, från grupperingen Västsvenska folkinitiativet.

Organisationerna som kämpar för att stoppa bygget av Västlänken har inte gett upp. Under söndagen samlades ett 20-tal aktivister från grupperingen Västsvenska folkinitiativet vid Gustaf Adolfs torg.

Utrustade med broschyrer och insamlingsbössor försökte aktivisterna övertyga påsklediga göteborgare att gå med i kampen.

Planen är att överklaga Västlänken i alla tänkbara instanser. I februari skickade Trafikverket in den ansökan som enligt miljöbalken krävs för att bygga Västlänken till mark- och miljödomstolen. Dom väntas komma nästa sommar.

Trafikverket har varit tydligt med att domstolen inte kan stoppa Västlänken utan den endast kan styra detaljerna kring hur förbindelsen måste byggas.

Kritikernas förhoppning är att de med hjälp av miljöjurister ska kunna påverka utfallet av domen.

– Kommer ytterligare krav från mark- och miljödomstolen om saker som behöver göras, kanske man från politiskt håll inser att Västlänken inte går att motivera ekonomiskt, säger Caroline Thelning.

Genom att överklaga planeringen av järnvägsförbindelsen hoppas motståndarna även att kunna fördröja bygget och på nytt göra Västlänken till valfråga inför kommunalvalet 2018.

Johan Nyhus (S), kommunalråd i Göteborg med ansvar för trafikfrågor, tror inte Västlänkens motståndare kommer att ha någon framgång i att driva frågan rättsligt.

– Jag har gått igenom stora delar av materialet som Trafikverket har skickat in till mark- och miljödomstolen och jag har svårt att se att det inte skulle hålla. Däremot är det väl så att de som är emot Västlänken kommer att fortsätta överklaga så långt det bara går. Skulle Västlänken återigen bli en valfråga är jag inte rädd för att ta debatten en gång till, säger Johan Nyhus.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.