SMHI definierar höst som när medeldygnstemperaturen varit under 10 grader fem dygn i rad. Rekordet för Sveriges senaste höst håller Skillinge från 2015, där hösten kom den 19 november. Om rekordet slås i år återstår att se, enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.
– Vi lär ju få höst förr eller senare.
Lika säkert är det inte för vintern, där medeltemperaturen ska vara under noll grader – fem dygn i rad.
– Det är möjligt att vintern uteblir från Göteborg i år, säger Höjgård-Olsen.
Ett Göteborg utan vinter blev det både 2007 och 2019, då det gick direkt från höst till vår den 15 februari.
Värmen bra för igelkottar…
Flera nyhetskällor har rapporterat att igelkottarna dör till följd av värmen, men det råder delade meningar bland experterna.
– Djur som normalt går i ide på vintern vet inte hur de ska bete sig när det är så här milt på hösten, säger Torbjörn Tyler, docent i ekologi, till Dagens Nyheter.
Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur och miljöanalysspecialist vid Svenska Lantbruksuniversitetet, tror däremot att värmen är positiv för igelkottarna, eftersom de inte behöver gå i ide lika tidigt och kan äta mer och spara energi.
– Det är extrem torka och extrem kyla som är farligt för dem. De kommer fortsätta gå ut och mumsa i sig så länge det finns något att äta, och det gör det.
…men sämre för andra
Medan många sydliga arter gynnas av värmen, missgynnas andra arter i längden. Om temperaturerna fortsätter stiga kan påverkan bli mer omfattande.
– De sydliga djuren missgynnas inte direkt, men långsiktigt missgynnas arterna de äter. En vinter är ju ingen vinter, men det blir en stor skillnad som det generellt fortsätter vara varmare, säger Thurfjell.
Att arter gynnas behöver däremot inte vara positivt.
– Många skadeinsekter klarar sig väldigt bra av varmare vintrar, och då är det större risk att det blir många av dem året efter.
LÄS OCKSÅ: Igelkottarna minskar – så kan man hjälpa dem
LÄS OCKSÅ: Ronny prisas för trädgården med oklippt gräsmatta
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.