Arkivbilder: TT
Arkivbilder: TT

Forskning visar: Viktigare att vara smart än social

Den som tror att social kompetens väger tyngre än intelligens när det kommer till jobbsökande tror fel, visar en avhandling från Göteborgs universitet. Personer som är intelligenta och får bra betyg i skolan kommer nämligen ha lättare att få jobb efter avslutade studier.

ANNONS
|

Ny forskning från Göteborgs universitet visar att det inte är den sociala kompetensen som kommer att ta en långt i arbetslivet – i alla fall inte jämfört med intelligens. I studien har man följt 9000 personer från skolåldern fram till idag för att få fram resultaten. Gruppen är idag är 45 år.

GU samlade, tillsammans med Statisktiska Centralbyrån, under tre år på 80-talet in enkäter från gruppen när de gick iårskurs3, 6 och 9. Detta för att sedan sevilka faktorer i skolan som påverkar om man får ett arbete eller blir arbetslös som vuxen.

Nu visar alltså avhandlingen att de som var smarta som barn i större utsträckning har arbete vid vuxen ålder,vilketSVT Nyheter Västvar först om att rapportera.

ANNONS

Intelligenshar större betydelse

Elias Johannesson, statistiker vid Göteborgs Universitet, berättar att man i studien tittat på kognitiva och socioemotionella förmågor hos eleverna och hur det speglas i betygen.

Den kognitiva förmågan är exempelvis att kunna lösa problem och tänka logiskt, någonting som avhandlingen visar på är viktigareför att kunna få bra betyg. Den socioemotionella förmågan handlar om personlighetsdrag så som social kompetens, ihärdighet, ängslighet eller självuppskattning spelar mindre roll.

Men har du grundintelligensen från den kognitiva delen och sedan adderar exempelvis ihärdighet kan det givetvis gynna dig – det fungerar inte åt andra hållet, visar forskningen.

– Om du inte var intelligent innan, så kommer du inte vara intelligent efter. Det räcker heller inte att vara enbart ihärdig. Vad vi har sett har den kognitiva förmågan större inflytande på betygen. Och så ska det vara,säger EliasJohannesson.

Fortsätter med undersökningen

Med undersökningenvill forskarna bakom visa att betygen från skolan har en starkt skyddande effekt mot arbetslöshet.

– Skolan är viktig. Och ju högre betyg du hardestolägre risk för att bli arbetslös har du, och tvärt om, säger Elias Johannesson.

ANNONS