Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Forskaren: "Början på en ny våldsvåg"

De tre männen som sitter häktade misstänkta för den senaste tidens dåd med sprängladdningar i Göteborg har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, enligt åklagaren. – Det vi ser just nu är troligtvis bara början på en ny våldsvåg, säger forskaren Christer Mattsson till SVT Nyheter.

I november exploderade en bomb utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. I början av januari exploderade en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Och i slutet på januari hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby Camping.

– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg. Grunden för att vi tog över dem är att vi kan inte utesluta att de tre hör ihop, har Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål tidigare sagt.

En ledande nazist i Nordiska motståndsrörelsen sitter häktad sedan tidigare, misstänkt för sprängdådet vid syndikalistlokalen på Övre Husargatan. Brottsmisstankarna mot den ledande nazisten har nu utökats till att gälla bomben på Lilleby camping. Mannen har suttit häktad sedan 20 januari, medan bomben på Lilleby camping hittades först 25 januari.

Tre gripna

Säkerhetspolisen vill inte gå närmare in på vilken roll den häktade har spelat i samband med bomben, som hittades bakom en husvagn på campingen.

– Den häktade har delgivits misstanke om till försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping, har Simon Bynert, presssekretare på Säpo tidigare sagt.

I början av februari anhölls ytterligare en person misstänkt för inblandning när bomben placerades ut på Lilleby camping.

– En person har anhållits misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Det består i att vi menar att den här personen är kopplad till den bomb som hittades vid Lilleby camping, sa då Mats Ljungqvist.

Några dagar efter det andra gripandet kunde en tredje person gripas. Det gripandet gjordes i norra Sverige – den personen är nu misstänkt för alla tre händelser som Säpo utreder – mordförsöket i Västra Frölunda 5 januari, allmänfarlig ödeläggelse vid syndikalistlokalen på Övre Husargatan i november 2016 och försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby camping.

Alla har kopplingar till NMR

De tre misstänkta männen sitter häktade på sannolika skäl, den högre misstankegraden, och enligt åklagaren har alla gripna kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.

Enligt Christer Mattsson, forskare på Göteborgs Universitet, växer antalet medlemmar samtidigt som aktiviteterna ökar, skriver SVT Nyheter.

– Utan tvekan så har de vuxit väldigt kraftigt under tio år. Och den största tillväxten är de senaste fem åren. Det beror dels på att andra nazistiska rörelser har minskat i omfattning, men också på att man lyckats dra till sig personer som aldrig tidigare, mig veterligen, varit aktiva i den här typen av rörelser, säger han till sajten och konstaterar att det vi ser hända just nu troligtvis bara är början på en ny våldsvåg i Sverige, säger Christer Mattsson till SVT Nyheter.

LÄS MER: Bombdåden kan rubriceras som terrorbrott

LÄS MER: Efter våg av bombdåd - ytterligare en gripen

LÄS MERExplosion utanför Syndikalistiskt forums kafé

"Blinda för våld"

På frågan om hur farliga medlemmarna i NMR är, svarar han att av de aktivister som känns till, så är mer än hälften av dem dömda för brott, varav en fjärdedel har fått påföljden fängelse – vilket påtalar en viss allvarlighet i brottsligheten.

En tredjedel är dömda för våldsbrott.

Enligt Per Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelen, förbjuder organisationen sina medlemmar att begå våldsdåd och han förnekar att organisationen skulle ha något samband med bombdåden.

Christer Mattsson påpekar att man kan sätta det i ett större sammanhang om de tre misstänkta personerna ligger bakom händelserna och att man måste se dåden i ljuset av vår egen samtid där många talar om människor från andra länder som ett problem, menar han.

Han tillägger att det talas om flyktingar som får vårt system att kollapsa.

– Jag tror att vi är relativt blinda för våld som utförs av rasistiska eller nazistiska skäl. Därför att vi väljer att se de här som enskilda förövare. Vi ser inte det sammanhang som det ingår i, säger Christer Mattsson.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.