Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Privat, Emil Nordin
Bild: Privat, Emil Nordin

Forskare på Chalmers får 61 miljoner

Två olika team på Chalmers har tillsammans fått 61 miljoner kronor för vidare forskning inom it och data säkerhet.
– Vi är naturligtvis väldigt glada, säger Alejandro Russo, en av projektledarna vid Chalmers Tekniska högskola.

Stiftelsen för strategisk forskning delar varje år ut 300 miljoner till till tio olika projekt som handlar om cyber- och informationssäkerhet.

I år fick två projekt hos Chalmers stöd för sin forskning. Det ena projektet fick 30 miljoner och heter "Säkerhetsdrivna webbsystem". Det andra är Alejandro Russos projekt som fick 31 miljoner kronor för "Octopi: Säker programmering för Sakernas Internet".

Projektets kärna

Alejandro Russos projektet handlar om olika enheter med internet som används i allt större utsträckning inom viktiga samhällsinfrastrukturer, som fabriker, sjukhus, transportsystem, smarta hus och elnät. Dessa tekniker förlitar sig ofta på öppna system- och nätverkslösningar och har potentiella sårbarheter.

– Vi håller på att utveckla teknologi för olika säkerhetssystem som ska hjälpa till att förhindra hackare, säger Alejandro Russo.

Ansökningen om att få ekonomisk finansiering för projektet lämnades in redan i juni 2017 och har väckt intresse hos flera olika företag, bland annat Ericsson.

"Förstod ingenting"

Projektledaren Alejandro Russo betonar hela teamets medverkan och bidrag, även all uppmuntran som kommit från olika lokala företag som engagerat sig.

Var befann du dig när beskedet kom?

– Jag satt på mitt kontor och arbetade på en artikel när en kollega knackade på dörren, stack in huvudet och sa 'Grattis'. Till en början förstod jag ingenting men till slut gick det upp för mig vad han pratade om och då blev jag naturligtvis väldigt glad, säger Alejandro Russo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.