Blöjor utan lukt kan snart vara en verklighet enligt forskare på Göteborgs universitet.
Blöjor utan lukt kan snart vara en verklighet enligt forskare på Göteborgs universitet. Bild: Martina Holmberg / TT

Forskare: Blöjor kan bli luktfria

Problem med kisslukt i blöjor? Då kan aktivt kol vara lösningen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.
– Aktivt kol binder kvar lukten istället för att den flyger ut i luften, säger Isabelle Simonsson som är doktorand på universitetet.

ANNONS
|

Moderna blöjor kan idag suga upp mycket vätska och därför hålla länge, men lukten är fortfarande ett problem. En avhandling från Göteborgs universitet visar att aktivt kol kan vara lösningen eftersom det håller kvar ämnen som annars orsakar lukt.

– Para-kresol ger upphov till den fräna lukten som finns i häststall och mänsklig urin. Den skyr vatten och är en av anledningarna till att den lämnar urinen och lukten sprider sig, säger Isabelle Simonsson.

Aktivt kol är ett samlingsnamn för växter som har bränts i 600–900 grader. Kolet rensar föroreningar från luften genom att det fångar in oönskade ämnen som kemikalier, lukt och rök i porerna på ytan. För att ta bort kisslukt kan blöjföretag därför lägga in ett lager av aktivt kol i blöjorna. Ämnet är ett miljövänligt och ekonomiskt material.

ANNONS

– Att producera en blöja som är doftfri upp till 12 timmar skulle kosta cirka 40 öre extra, säger Isabelle Simonsson.

Främst till inkontinensskydd

Forskningen är främst riktad till vuxenblöjor, så kallade inkontinensskydd. I dag lider drygt en halv miljon människor av inkontinensbesvär i Sverige.

– Många med besvär upplever att lukten är det största problemet. Ett aktiv kol-skydd kan mildra detta, säger Isabelle Simonsson.

Kan skyddet även vara till barnblöjor?

– Nej, man vill att barnblöjor ska lukta. Finns det avföring i blöjan ska man byta och därför ska inte lukten tas bort. Vi kan dock inte utesluta möjligheten för aktivt kol i barnblöjor i framtiden, säger Isabelle Simonsson.

Forskningen kring aktivt kol kan på sikt även göra nytta på andra områden som gruvindustrin, vatten- och avloppsrening, läkemedel, och byggnadsmaterial.

Svarta blöjor?

– De här resultaten är lovande, men det finns hinder på vägen fram till en luktfri blöja. Som färgen till exempel, går det att sälja en blöja som är svart? säger Isabelle Simonsson.

Blöjtillverkare har tidigare känt till att en elektriskt laddad yta kan ha förmåga att ta upp lukt. Mölndalsföretaget Essity med märken som Tena, Libro och Libresse har tagit del av forskningen.

– Det skulle kunna leda till att de kommer att utveckla nytt inkontinensskydd inom några år, säger Isabelle Simonsson.

ANNONS

LÄS MER:Hon vill få fler kvinnor att våga söka ”pinsam” vård

LÄS MER:Cissela har inkontinens – tvingas byta till sämre skydd

LÄS MER:Essity miljardköper ännu ett underklädesbolag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS