Foodies får provsmaka kängurusalami

På fredagen var det dags för årets vin- och delikatessmässa. Flera tusen besökare kommer under två dagar smaka på ost, godis, vin och öl. Årets Bartender som ska representera Sverige i VM i Köpenhamn ska också koras.

ANNONS
|

Många stod i kö när dörrarna öppnades till årets vin- och delikatessmässa på Svenska mässan. Under två dagar kan vin- och matintresserade provsmaka bland annat ostar, godis, oliver, salami. Vad sägs om kängurusalami? Men det är inte bara fokus på mat, utan det finns drycker som champagne, vin, sprit, juice och öl.

Smaka

Vid ett provsmakningsbord står Lise-Lott Frick och Tommy Johansson på besök från Lidköping. De var även här förra året.

– Vi gillar mat och vin, och så gillar vi att bo på hotell berättar Lise-Lott Frick.

Hon provar ett glas bourbon, och utropar lite förvånat, det var ju gott! Hennes sambo verkar nöjd med sitt val av cognac.

ANNONS

– Vi kommer troligtvis tillbaka, det här kan nog bli en tradition, konstaterar Tommy Johansson.

Stor och liten

På mässan som har runt 80 utställare, finns välkända producenter från till exempel Italien, men även mindre lokala. Som Vega Bryggeri från Ringön. Ett lokalt ölbryggeri som tillverkar vegansk och opastöriserad starköl. De startade bryggeriet 2012 och brygger 100 000 liter öl om året.

– Göteborg är en fantastisk ölstad, och som håller på att bli en lokal ölstad igen. Göteborgarna gillar öl. Den lägsta nivån på kvalitén på de lokala bryggerierna är väldigt hög, säger en av de två ägarna Karl von Spreti.

Årets Bartender

Nytt för i år är att utse den bartender som ska representera Sverige i VM i Köpenhamn. Årets Bartender ska koras. På fredagen tävlar 20 som sen skall bli sex. På lördag koras vinnaren. Göteborg har fem representanter i tävlingen.

Ivan Dosa från Göteborg vann World Cocktail Championship 2015 i Bulgarien, sitter nu med i årets jury. Han berättar att de bedömer bland annat smak, doft, utseende, arom och helheten. Hygien är också viktigt.

– Spiller de när de blandar kan de få poängavdrag, säger Ivan Dosa.

Ivan Dosa berättar alkoholsvagare drinkar kommer allt mer, drinkar som är baserade på till exempel vin. Och han har sett en stadig ökning av alkoholfria drinkar de senaste 15 åren.

ANNONS

Vilken är en VM-vinnares favoritdrink?

Svaret blir, en klassiker, Dry Martini.

ANNONS