Stiftelserektor Stig-Olov Blixt.
Stiftelserektor Stig-Olov Blixt. Bild: Oskar Allerby

Folkuniversitetet säger upp ett 50-tal lärare

Ett femtiotal lärare på Folkuniversitetet i Göteborg sägs upp. Anledningen är att Göteborgs stad valt att låta andra aktörer stå för kommunens SFI-undervisning.

ANNONS
|

När Göteborgs stad i februari presenterade vilka som vunnit upphandlingen av den kommunala vuxenutbildningen stod det klart att Folkuniversitetet var en av förlorarna. Uppdraget att hålla i kommunens undervisning i svenska för invandrare, SFI, gick den här gången till andra utbildare. Nu tvingas Folkuniversitetet säga upp personal.

– Det är så klart jättetråkigt. Jag beklagar detta både gentemot elever och personal, säger stiftelserektor Stig-Olov Blixt.

Rättslig tvist

Beskedet kommer samtidigt som det pågår en rättslig tvist kring upphandlingen. Så sent som i oktober i fjol fick kommunen börja om hela upphandlingsprocessen, efter att den underkänts. Nu har även den nya upphandlingen överklagats av flera aktörer, däribland Folkuniversitetet.

ANNONS

– Det finns mycket oklarheter. Framför allt vänder vi oss mot att upphandlingen är utformad så att det är priset snarare än kvaliteten som avgör, säger Stig-Olov Blixt.

I väntan på att den juridiska processen ska ha sin gång har Göteborgs stad skrivit temporära avtal med de aktörer som vann upphandlingen.

Här Folkuniversitetets lokaler på Norra Allégatan, strax intill Järntorget.
Här Folkuniversitetets lokaler på Norra Allégatan, strax intill Järntorget. Bild: Olof Ohlsson

Den 30 juni upphör därför Folkuniversitetets uppdrag från kommunen. Därefter avvecklas verksamheten som i dagsläget omfattar uppemot 600 elever. Att behålla SFI-lärarna är inget alternativ, enligt Stig-Olov Blixt.

– Det kan ta år innan den här prövningen är över. Utan uppdrag kan vi inte behålla personalen.

Och om det blir en ny upphandling?

– Då finns vi återigen med, som en aktör. Vi vill gärna fortsätta med den här verksamheten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS