Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen , meddelar att vaccinatörerna redan nu kan sätta igång att ge alla över 18 den tredje vaccindosen för covid-19 om det har gått minst fem månader sedan personerna fick den andra dosen.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i VG-regionen , meddelar att vaccinatörerna redan nu kan sätta igång att ge alla över 18 den tredje vaccindosen för covid-19 om det har gått minst fem månader sedan personerna fick den andra dosen. Bild: Adam Ihse/TT

Folkhälsomyndigheten kortar intervallet mellan vaccindoserna

Nyheten sipprade ut redan under tisdagen. Under onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man ändrar rekommendationen för hur lång tid det bör ta innan personer som tagit den andra vaccindosen ska ta den tredje.
– Syftet är att fler ska kunna vaccinera sig tidigare, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Under tisdagen meddelade region Västerbottens vaccinsamordnare Ronny Lestander att Folkhälsomyndigheten kommer att sänka rekommendationen för hur lång tid det ska ta innan personer får sin tredje vaccindos för covid-19.

LÄS MER:Vaccinintervall kortas för alla

I ett pressmeddelande bekräftar nu Folkhälsomyndigheten att man sänker rekommendationen från sex till fem månader för samtliga över 18 år.

– Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är samtidigt att regionerna ska prioritera personer som är över 50 år, samt personer i riskgrupp mellan 18 och 49 år.

Myndigheten trycker fortsatt på att det är viktigt att regionerna arbetar för att människor som ännu inte har tagit den första eller andra dosen ska erbjudas vaccin då majoriteten av patienterna med covid-19 som behöver sjukhusvård är ovaccinerade.

ANNONS

LÄS MER:Skarp kritik mot regeringens nya restriktioner

I pressmeddelandet skriver Folkhälsomyndigheten också att uppföljningen av det svenska vaccinprogrammet visar att vaccinerna ”skyddar väl” mot allvarlig sjukdom, även för de som infekteras av den nya omikron-varianten, i åtminstone sex månader efter att den andra dosen har tagits.

”Med en tidigarelagd påfyllnadsdos kan också risken att smittas och att föra smittan vidare minskas”, skriver myndigheten.

Kristine Rygge är vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen och skriver i ett SMS att regionen har skickat ut informationen till samtliga vaccinatörer, och att de därmed nu kan börja ge dos tre till alla över 18 som fick dos två för minst fem månader sedan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS