Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Folkfesten tog fart med solen

Årets Megaloppis i Majorna såg länge ut att regna bort. Men strax efter lunch sprack molnen upp – och folk strömmade ut på gatorna för att leta fynd i solen.

Redan tidigt på söndagsmorgonen ställde de första handlarna upp sina bord med prylar. För att få de bästa platserna på den stora loppisen mellan Stigbergstorget och Mariaplan gäller det som alltid att vara ute i god tid. De morgonpigga tvingades emellertid stå ut med ett ihållande regn – något som länge hindrade den årliga folkfesten från att riktigt ta fart. 

Andreas Lång från Falkenberg var på plats vid 8 tillsammans med sin sambo, främst för att lyckas hitta en av få lediga parkeringsplatser. Precis som tidigare år positionerade de sig sedan vid plaskdammen på Mariaplan. 

– Försäljningen går fantastiskt. Men vi höll på att regna bort ett tag. Nu sitter jag mest och fördriver tiden med min gitarr – och sen säljer jag åt henne när hon är borta, säger han i den strålande sol som till slut dök upp strax efter lunch. 

Allt möjligt till försäljning

Emma Ohlin kom mitt i det värsta regnet och håller på att torka när GP träffar henne. Hon är på plats för att leta efter kläder och barnsaker och är än så länge rätt så nöjd med sina fynd – även om jackan hon provar för stunden inte riktigt passar. 

– Jag hade ingen av just den här modellen, men den här var lite för stor tyvärr, säger hon. 

Bland de många stånden finns allt mellan kläder och möbler till tv-spel och växter. Charlotte Drake är på jakt efter det sistnämnda och hittade både en tomat– och en chiliplanta vid Helena Pranes stånd. 

– Jag ska tydligen toppa den när jag kommer hem. Men jag vet inte riktigt hur man gör, jag är jättedålig på sådant här, säger hon.

Helena Prane bistår med noggranna skötselråd. Att plantera i en stor kruka eller hink ska ge det bästa resultatet för att förhoppningsvis kunna skörda egna grönsaker i slutet av sommaren.

På återbesök i Majorna

Från Frölunda har Cecilia Tarnvik och Freija och Fabian Christensson åkt in till sina gamla kvarter. Förhoppningen är att stöta på många kompisar under dagen. Men de passar också på att rota runt bland de många stånden. 

– Vi har köpt ett paraply för tio kronor, och några leksaksfigurer och en studsboll för en krona styck. Först var det meningen att vi skulle sälja. Sen ångrade jag mig när regnet kom. Vi får ta det nästa år, säger Cecilia Tarnvik. 

Alla fynd på loppisen lämpar sig inte lika bra att bära runt på under en hel dag – i vimlet synd både mattor, gunghästar och stora träleksaker. Arika Yamada sticker ut med den köksstol som hon har balanserad på huvudet. 

– Jag har nog varit irriterande för folk runt om kring mig med den här stolen. Jag har testat lite olika bärställningar, men att bära den på huvudet är nog det bästa sättet. Det blir intressant att försöka få med den på spårvagnen sen. Men det är klart värt det, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.