Folkfest för glädje och gemenskap

José Romero har inte missat en enda karneval i Hammarkullen. I går var han med för 41:a gången. Glädjen och gemenskapen är det bästa, säger han.

ANNONS
|

Det är en knapp halvtimma kvar innan karnevalståget ska dansa fram i Hammarkullen. Gruppen Morenada Los Compades, med rötter i Bolivia, slipar på detaljerna och gör sig redo i sitt tält på en av gårdarna i området. Runt 25 av gruppens medlemmar ska vara med i tåget i år.

José Romero, som bor i Hamarkullen är veteran. Ändå är han lite nervös så här en stund innan.

– Jag har varit med varje gång sedan starten, säger han. Det här är min 41.a Hammarkullekarneval. Och i vår grupp har vi med fyra generationer i år.

Det allra bästa med karnevalen är den bygger broar mellan människor, säger José Romero.

ANNONS

– Den är ett samarbete mellan människor från olika kulturer. Det blir en sådan glädje och gemenskap.

På gräset utanför tältet tränar några på sina danssteg, Andra fixar det sista på kostymerna. Här finns traditionella bolivianska ponchos såväl som överväldigande glittriga kostymerna. Hattar med drakhuvuden. Plymer och flaggor. Varje detalj ska vara perfekt.

Tar täten

Strax efter klockan tolv tar paradorkestern Vikingarna täten börjar sin marsch mellan höghusen på Bredfjällsgatan. Bostadsbolaget är med på tåget och kör 50-talsstuk. Det är prickiga vippkjolar, brylcreme och bugg som gäller för dem.

När Candombe Lubolo drar igång med sina trummor blir rytmerna annorlunda. Nu är det magdans och färggranna plymer som tar över.

Det osar och doftar från grillar och uteserveringar. Några har tagit med sig picknick och slår sig ner där de kan hitta en plats. Det är trångt. Det är glatt. Det är folkfest.

Till årets karneval var rekordmånga grupper anmälda, över 25. Fuerza de loc andes har kommit hit från Stockholm. I dansgruppen finns medlemmar från sex upp till 40 år. De besöker gärna olika karnevaler rumtom i landet , säger ledaren Taina Vega.

– Hammarkullekarnevalen är jättekul. Vi har varit här flera gånger.

ANNONS

David Cayo är elva år, klädd i en kostym med paljetter i blått och silver. På sina boots har han bjällror.

– Det är första gången jag är på Hammarkullekarnevalen, säger han och berättar att han tränat dans i ett år.

Cirkustema

Sambaskolan Los Copihues har cirkustema i år, med en rockringsartist i främsta leden. Men är också dansare med stora plymer i rosa och turkos. Tjejer med färggranna fjädrar på sina hattar som vippar fram som fåglar. Clowner med stjärnskjortor framkallar varma rytmer.

Det är knappt solen tittar fram, men karnevalsdeltagarna håller värmen, även om många är lättklädda. Det tar ungefär två timmar att dansa hela vägen. Så det är inte för inte de måste stanna till och dricka vatten emellanåt.

ANNONS