Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kristoffer Wiunsrød åkte med den olycksdrabbade Rainbow. Han och kompisen Marius Tømta klarade sig efter omständigheterna väl.

"Folk skrek och grät"

Kristoffer Wiunsrød, 17 och hans kompis Marius Tømta, 18, och befann sig i vagnen när Rainbow-karusellen kraschade. Ett blåmärke på Kristoffers ben är det enda fysiska beviset. Men i huvudet minns de åkturen klart.
- Jag vet inte om jag kan åka karusell igen efter det här. Det känns lite äckligt att stå här i dag. Jag får rysningar längs hela ryggraden när jag tittar upp. Det var där jag satt, säger Marius Tømta och pekar på den tomma och stående åkattraktionen.

Tillsammans med sin familj och kompisen Kristoffer Wiunsrød kom han till Göteborg i måndags. Från Lillerød utanför Oslo i Norge åkte de med bil för att åka karusell ett par dagar på Liseberg.
- Men det tog stopp i går kan man säga, tillägger han.

Marius satt längst ut till höger på den mittersta raden i vagnen under åkturen. Bredvid honom satt Kristoffer och ytterligare en sittplats bort Marius lillasyster Tonje, 16. De minns mycket väl pendelns två sista varv. Med sina händer gestikulerar Marius för att visa händelseförloppet. Hur vagnen slog i marken på det näst sista varvet. Plötsligt satt Marius i kompisens knä, längst upp i den delvis lodrätt ställda vagnen.
- Först kände jag trygghet över att karusellen hade stannat och att vi hade klarat oss. Folk som satt runt omkring grät och skrek. När jag tittade ned såg jag en man som låg på marken och det rann blod. Han hade ramlat ur, säger Marius.

Lite längre ut på från karusellen kunde han se sin mamma. Hon hade suttit och bevittnat hela händelsen.
- Jag tittade på henne och gjorde tummen upp. Jag ville visa henne att allt gått bra. Att hon skulle försöka känna sig lugn. Jag tror det hjälpte.

Under onsdagskvällen åker sällskapet hem till Norge igen. Allt enligt de ursprungliga planerna lämnar de Göteborg ungefär när deras tvådagarsåkband slutar att gälla.
- Det känns lite konstigt att ha kvar det på armen. Jag kommer nog slänga det när jag kommer hem. Men först ska jag slänga mig i armarna på min mamma, pappa och min syster, säger Kristoffer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.