Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

"Folk kunde ha dött"

Bilal Almobarak, som bodde på Lilleby camping när bomben hittades, tänker på vad som hade kunnat hända om den exploderat. – Efter att de hittat bomben kändes det svårare att bo här, säger han.

Bilal Almobarak flyttade från det tillfälliga boendet för nyanlända på Lilleby camping en månad efter att en bomb upptäckts på området. Då hade han bott där sedan oktober förra året. Han var på väg hem på eftermiddagen den 25 januari när han fick vända eftersom området runt campingen var avspärrat av polis och han fick höra nyheten om bomben.

Fem månader senare är han tillbaka i Lilleby och visar oss var föremålet, som visade sig innehålla sprängmedel, upptäcktes.
– Här var det, säger han och pekar mot en av de villavagnar som står i utkanten av campingen. Jag tänker på vad som skulle ha hänt om den inte hade hittats. Om den hade exploderat. Folk hade dött.

Missnöje och hot

Redan när det blev känt att campingen skulle användas som boende för nyanlända visade en grupp människor sitt missnöje, bland annat genom hätska diskussioner i slutna grupper på nätet. Det har också förekommit hot.

En novemberkväll  knackade någon dörr på villavagnarna och sa att muslimer inte var välkomna i Torslanda. Om man ville dö skulle man stanna kvar, var budskapet. Samma kväll blev en man, som tidigare bott på campingen, attackerad av en maskerad person när han var på väg till Lilleby.

LÄS ÄVEN: Vi känner oss inte säkra här längre

Eftersom campingen ligger en bit utanför annan bebyggelse var många oroliga för att det skulle ta tid innan någon utanför skulle märka om de blev utsatta. När bomben sedan hittades två månader senare ökade rädslan, berättar Bilal Almobarak. 
– Jag blev glad när jag kunde flytta därifrån, säger han.

Fler villavagnar på plats

Mycket har hänt på campingområdet sedan i vintras. Då var marken kring villavagnarna lerig och geggig. Det var mörkt och ont om belysning.

LÄS ÄVEN: Lång väntan på ett liv i Sverige

Nu har fler villavagnar har ställts upp och det finns stenbeläggningar vid husen. En lekplats har byggts upp. Landsvägen fram till villavagnarna har fått gatubelysning.

Gräset lyser grönt i solskenet och utanför en av vagnarna bjuder Shinava Mesto på kaffe. Han har bott här sedan boendet startade och säger att det går bra att bo här, särskilt nu när det är sommar. 
– Det var omänskligt att försöka spränga hus där folk bor, säger han. Men de misstänkta har gripits så jag känner mig säker. 

LÄS ÄVEN: Skarp bomb hittad vid flyktingboende

Flera barnfamiljer har flyttat in under våren. Familjen Daabal, mamma, pappa och tre barn, bodde på en flyktingförläggning i Grums och kom till Lilleby i tisdags. 
– Vi har inte hunnit se så mycket ännu, men det känns bra att bo vid havet, säger Kamar Daabal, som hoppas att de snart kommer att få ett mer permanent boende.

"Ökad säkerhet"

Vid en av grannvagnarna leker Jasem Acsalek med sin son treåriga son Mohamad Acsalek. 
– Vi har bott här en vecka. I Torsby bodde vi på flyktingförläggning, men här kan vi rå oss själva, säger Jasem Acsalek. 
Kenneth Dämbäck, ny platschef på Lilleby camping, säger att boende, personal och polis signalerat att problemen och därmed oron verkar ha lagt sig. 
– Vad jag har märkt är det lugnt och stilla nu, säger han och tillägger att säkerheten har förbättras. Campingen har mer personal och bättre bevakning. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.