Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

"Folk gömde sig bakom bilar"

En man i 40-årsåldern har blivit skjuten på öppen gata med flera skott i Vasastaden i Göteborg. En massiv jakt har under fredagen pågått efter gärningsmannen. Enligt uppgifter till GP har den skjutne mannen nära koppling till spelkungen Rade Kotur. Vid halv åtta-tiden på fredagskvällen, hade ännu ingen gripits för dådet, säger polisens presstalesmans Stefan Gustavsson.

 

Vet du mer? Kontakta GP!
Mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

Polisen larmades om skottlossningen klockan 12.44 på fredagen. Man uppgav då att en man hade blivit skjuten med flera skott i Vasastaden i centrala Göteborg. 

– Flera skott ska ha avlossats, hur många skott som träffat vet jag inte, vittnen har uppgett sig ha hört olika antal skott. En uppgift jag har nu är att han ska vara träffad i benet, berättade polisens presstalesman Christer Fuxborg kort efter dådet.

Vid halv åtta-tiden på fredagskvällen hade ännu ingen gripits för skjutningen. 

– Just nu jobbar vid på att få en klar bild av händelseförloppet och att få klart den tekniska undersökningen. Nästa steg blir att förhöra den skadade mannen, men där väntar vi på klartecken från vården, säger Stefan Gustavsson. 

En person som GP har pratat med blev vittne till händelsen. 

– Jag såg när en person stannade med en mc och avlossade flera skott. Mannen som blev skjuten reste sig upp efter att han träffats sju till åtta gånger, säger vittnet. 

Enligt flera vittnesuppgifter från platsen sågs en grå moped köra i riktning mot Haga eller Järntorget efter skottlossningen. Under skottlossningen gömde sig folk enligt vittnen bakom bilar för att undkomma skotten. 

Den skadade mannen var enligt polisen vid medvetande när myndigheten anlände till platsen. 

– Han ska ha varit vaken och medvetande, vi har inlett en förundersökning gällande försök till mord, uppgav Christer Fuxborg vid lunchtid på fredagen.

Massiv polisjakt
En massiv polisjakt har under fredagen pågått i Göteborg efter skytten. 

– Vi är ute med flera enheter och söker efter den här mopeden och vi håller även förhör med vittnen till händelsen, berättade polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Polisen spärrade efter händelsen av ett stort område runt platsen där mannen blev skjuten. 

När GP träffar en man bredvid avspärrningarna pekar han på kulhål i ett par parkerade bilar längs med Vasagatan där skjutningen ägde rum.
– Det är inte klokt mitt i rusningen, med skolor och allt runt omkring, säger han.

Ett annat vittne berättar att han såg mannen ligga ner på magen på en cykelbana i området efter skottlossningen.

Vittnet som såg själva skottlossningen, är uppgiven efter händelsen. 

– Det här nästan vardagsmat i dag, men så här nära har jag aldrig varit och det skedde mitt på öppen gata. 

Koppling till kriminellt nätverk

Enligt uppgifter till GP rör skjutningen en uppgörelse i den undre världen. I närheten av adressen för skottlossningen har personer med kopplingar till ett av Göteborgs äldsta kriminella nätverk befunnit sig. 

Den skjutne mannen uppges ha en nära koppling till den dömde spelkungen Rade Kotur.

LÄS MER: Detta är Rade Kotur

Enligt en person med insyn i de aktuella miljöerna sköts mannen ned på Vasagatan när han gick för att hämta sin parkerade jeep.

Flera av varandra oberoende källor uppger till GP att mannen som är skjuten känner den 63-årige Rade Kotur som frigavs från fängelset i november.

Vid 15.30-tiden hade polisen ingen misstänkt gripen för mordförsöket.

Polisen söker fortsatt efter gärningsmannen i stora delar av Göteborg. 

– Vi har utökat sökområdet efter den flyende gärningsmannen. Nu har vi en helikopter som söker, säger Fuxborg vid 14-tiden på fredagen.

Han berättar att polisen började söka i närområdet kring Vasastaden och Haga.

Vet ni vem offret är?

– Nej, det finns inget ännu i mina handlingar om detta. Vi är på sjukhuset nu och väntar på att få prata med honom mer ingående. Men sjukvården går före i det här läget, sa Christer Fuxborg vid 14-tiden.

En och en halv timma senare skriver man på sin hemsida att man bedömer att den man som sköts under fredagsförmiddagen sköts av en anledning. De skriver att han sedan tidigare har kopplingar till konflikter mellan grupperingar i staden.

– Vi har bedömt att han inte är vem som helst så att säga. Han har kopplingar till konflikter mellan grupperingar i staden, säger Hans Lippens, presstalesman i Region Väst och fortsätter.

– Chansen att någon på fredagspromenad genom stan på väg hem blir skjuten är minimal, utan den här händelsen har med hans förflutna att göra.

Polisens presstalesman vet inte hur allvarligt skadad den skjutne mannen är.

– Där jag har inte full status. Flera skott har setts avlossas, säger Christer Fuxborg och säger att han fått uppgifter om att det rör sig om skottskador i benen.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhusets pressjour är den skadade mannen i 40-årsåldern. Han vårdas nu på sjukhuset för allvarliga skador. Vid 16-tiden uppgav man att skadorna fortfarande var allvarliga.

Söker mopeden
Vilket motiv som ligger bakom mordförsöket vill polisens presstalesman Stefan Gustafsson inte nuläget inte kommentera. 

– Först måste vi ju höra den skottskadade personen och det är sjukvården som beslutar kring när vi kan få göra det. Vi har också en mängd vittnesuppgifter om vi måste gå igenom för att få ihop en samstämmande bild av hur det här har gått till. Vi har gjort fynd vid platsen och det här handlar inte om någon eventuell skottlossning. Det handlar om en man som har blivit beskjuten, men vi vet inte om brottsplatsen är samma plats som vi anträffade personen vid. Det kan vara så att han har rört sig en liten bit, säger Stefan Gustafsson, 

Men ni är fortfarande ute och söker efter gärningsmannen?
– Det är vi, men kanske inte riktigt i samma omfattning som för en stund sedan. Gärningsmannen kan ju vara svår att få tag på nu då han dessutom var väl kamouflerad. Däremot är vi väldigt intresserad av uppgifter av den här mopeden och om det är någon som kan har sett den eller vet var den är, säger Stefan Gustafsson. 

Gustafsson uppger att polisen har ett stort arbete framför sig för att få tag på gärningsmannen.

– Det här kommer så småningom att gå över till ett kontorsarbete, det är ganska uppenbart. Vi har inte någon gripen gärningsman och i övrigt inte heller något nytt att berätta. Däremot har vi väldigt mycket arbete att göra på insidan. Vi har många timmars arbete framför oss när det gäller att bara dokumentera uppgifterna som vi har fått in och då får vi se om det kommer fram nya uppgifter i samband med det som kan leda oss framåt. Vi kommer inte att avstanna i arbetet, men vi kommer inte att vara vid platsen i mer än någon timme till för att kunna säkra brottsplatsundersökningen, berättade Stefan Gustafsson vid 15.30-tiden.

Under skottlossningen var det flera bilar som träffades av skott. Dessa har tagits i besleg av polisen för teknisk undersökning.

Larm om maskerad man innan dådet

Polisen utreder nu också ett annat spår efter mordförsöket. En halvtimme innan skottlossningen på Vasagatan fick polisen ett larm om att en maskerad man rörde sig på parallellgatan Storgatan.

Polisen sökte efter mannen utan reslutat och polisens presstalesman Stefan Gustafsson utesluter inte att den maskerade mannen kan ha en koppling till mordförsöket. 

– Det är något som finns med i utredningsmaterialet. Vi vet inte om händelserna har ett samband, men vi vore dumma om vi inte utredde det. Alla iaktagelser kan vara intressanta och få stor betydelse i slutänden. Vet man något ska man kontakta oss och låta polisen avgöra om det man har sett eller hört kan vara intressant, säger Stefan Gustafsson. 

Under dagen har polisen också fått in ett stort antal tips angående mopeder som kan ha använts vid mordförsöket. 

– Allmänheten har varit väldigt behjälplig men vi har inte hittat någon moped eller mc som vi kan koppla samman med brottet än. Vi vet inte heller om det är en moped eller en mc, men det handlar om ett scooter-fordon, säger Stefan Gustafsson. 

Polisen finns just nu ockå på plats vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och bevakar den skottskadade mannen. Vid 18-tiden på fredagen hade man ännu inte förhört den utsatte personen.

– Jag kan inte säga exakt vad vi gör men det ligger ju i polisens intresse att vi finns på plats där en person som har utsatts för en beskjutning vårdas. Framför allt vill vi ju också vara där för att vara de första som får prata med honom när det är möjligt, säger Stefan Gustafsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.