Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Folk dör ju i onödan"

Antalet fall av hudcancer i Sverige fortsätter att öka och köerna för att få träffa en specialistläkare är långa. Alexander Börve har en lösning, men regionen vill inte använda den.

Sist vi sågs var på Stadsbiblioteket, när experter från Sahlgrenska skulle lära göteborgarna att ”sola säkert”. Snett bakom trappscenen stod Alexander Börve och gjorde gratis pricktester på alla som ville med hjälp av sin app iDoc24.
På två timmar testade 30 personer sig. Av dem hittade man fem fall av hudcancer, där ett var malignt melanom.

– Mitt system är lika snabbt som Snapchat. Du tar två bilder med mobilen, lägger till text, skickar till en hudläkare som svarar inom ett dygn. Vi har hudläkare på sju språk och får in fall från hela världen, säger han och tillägger att han precis sålt tekniken till England som införde den på några månader.

Läs även: Regionen vill inte ha speciallösningar

I Sverige står det still

Men i Sverige står det still, trots att Västra Götalands-regionen för flera år sedan beslutade om att använda tekniken, som kallas mobil teledermatoskopi.
Efter att Alexander Börve forskat fram sin app som doktorand på Hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, fick han 2012 pengar av SKL för att göra en stor studie på 900 patienter i regionen. Man ville påskynda arbetet med att upptäcka malignt melanom, köerna till vårdcentralerna var långa. 

– Istället för att vänta i 45 dagar för behandling, som pappersremisser oftast leder till, kunde vi påskynda processen till 14 dagar för både diagnos och behandling. Regionen fick nys om det och vi presenterade de preliminära resultaten för dem samma år. Alla var överens, politikerna undrade varför vi inte redan använde den, säger Alexander Börve.
Efter ett testår med positiva resultat beslutade Hälso- och sjukvårdsutskottet 2014 att införa mobil teledermatoskopi i hela Västra Götalands-regionen och investerade tre miljoner kronor i att införa den nya tekniken.

Hösten 2015 skulle samtliga vårdcentraler i Västra Götaland gå över till ett digitalt remissystem för hudförändringar, vilket regionen skulle bli först i världen med.
Ett år senare var kötiderna till Sahlgrenska så långa att över 2 000 patienter fick vänta mer än tre månader på sitt första besök, men vårdcentralerna hade fortfarande inte tillgång till appen. Regionen lovade att systemet skulle vara på plats senast samma år.
Men nu har man beslutat sig för att inte använda appen alls. I stället väljer man att återgå till det gamla systemet med pappersremisser, med möjlighet till bilder i ett separat system.

– Jag är bara så frustrerad. Folk dör ju i onödan. Tekniken finns och är bevisad, den är rakt framför dem. Tidig upptäckt är det viktigaste, 90 % av de som dör av malignt melanom hade kunnat överleva om man hittat cancern i ett tidigare skede, säger Alexander Börve.

"Administrativ mardröm"

John Paoli, docent och överläkare på Sahlgrenskas hudklinik, var med i uppstarten av projektet 2012 och har länge varit kritisk till att vården fortfarande inte kan skicka bilder på hudförändringar direkt till hudkliniken för snabbare diagnos.
Att man nu går tillbaka till ett system med pappersremisser beskriver han som en "administrativ mardröm".

– Det som införs nu är ett uselt system, där man försökt bygga på en ny funktion på befintliga journalsystem som redan är tröga att använda. Det kommer inte ens nära den funktionalitet man får med appen och är dessutom inte tillgängligt för privata vårdcentraler. Det blir en administrativ mardröm, som tar extra tid för alla inblandade och är inte kostnadseffektivt, säger han och fortsätter:

– Det finns ju ett system som fungerar sedan fem år tillbaka, det är så synd att de väntat tills nu och sedan ändå inför något som är sämre. Det hela är pinsamt och under all kritik.

Även Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi, är kritisk till hur regionen hanterat problemet. Han poängterar att han själv inte har några ekonomiska, utan endast medicinska, intressen i att just iDoc24 införs, men menar att det är patienterna som får betala priset för att regionen inte agerat.
– Jag tycker inte att det är acceptabelt. Det är genant att det är såhär, det kan ha kostat människor livet. Det har med all säkerhet inneburit sämre diagnos för personer som hade kunnat få behandling tidigare. Lika vård i Sverige är bara snack, detta har genomförts i andra landsting, så VG-regionen ligger rejält på efterkälken. Längst ner i högen får patienterna betala priset och det är dags att vi som läkare står upp för dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.