Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fogelklou vill ha krav istället för bidrag

Tydligare krav och mindre bidrag är Jörgen Fogelklous recept för en snabbare och bättre integration. Och ställer man inte upp på det bör man lämna landet, menar han.
– Jag är för betald utvandring, säger han.

Jörgen Fogelklou sveper med handen över parkeringsplatsen vid Stora Amundön.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Här skulle man ju bygga, men det gjorde man inte. Så det här är ett litet bevis på att vi lyckas med någonting ibland, säger han.

När kommunen för ett par år sedan ville bygga 1 000 tillfälliga bostäder för nyanlända reagerade Sverigedemokraterna snabbt och Jörgen Fogelklou själv tog stor plats på ett par av de informationsmöten staden över, som snarare fick karaktären av protestmöten.

– Tillfälliga bostäder var ingen bra lösning. Titta bara på hur dyrt det blev vid Askimsbadet. Och just här är det ju strandskydd. Det var helt vansinnigt, säger han.

Jörgen Fogelklou bodde tidigare alldeles i närheten och tycker att det inte var så konstigt om de som bor här var emot planerna, av det enkla skälet att det är en fridfull plats som i hans ögon hade blivit mindre attraktiv av ett antal tillfälliga bostäder.

"Folk måste veta sina skyldigheter"

– Jag tror att de flesta vill bo så här. Lösningen kan inte vara att bygga fler områden där folk inte vill bo. Vem vill inte bo i ett hus vid havet?

Men alla har det inte så här, hur ser din plan för att öka jämlikheten i staden ut?

– Det finns inga enkla lösningar, men den största möjligheten att göra någonting åt sin egen situation är att skaffa sig en bra utbildning.

Samtidigt har ni föreslagit ni att utsatta stadsdelar ska få betydligt mindre pengar än i dag. Hade det förbättrat förutsättningarna för de unga som växer upp där att klara skolan?

– Vi ville ändra i resursfördelningsmodellen för att ta bort det som handlar om etnicitet. Någonstans måste vi få till ett samhälle där vi lär elever och föräldrar vad de har för skyldigheter: att de måste gå till skolan, lyssna på läraren, lära sig saker. Får vi till det spelar det ingen roll var man bor.

Jörgen Fogelklou växte upp i ett politiskt hem – hans mamma har varit kommunpolitiker för Folkpartiet i 39 år – men engagerade sig inte själv förrän efter 2010. Han jobbade som grafisk designer och fick ett tips om att Sverigedemokraterna, som precis kommit in i riksdagen, sökte någon med hans kompetens.

Tyckte att bara SD talade klarspråk

– Jag blev uppkallad på en anställningsintervju med Jimmie Åkesson, Richard Jomshof och Björn Söder och fick jobbet. Jag var inte ens medlem i partiet.

Han jobbade i Stockholm under partiets första mandatperiod i riksdagen, fram till 2014, och började samtidigt engagera sig allt mer i Göteborgsdistriktet.

Som han minns det i dag var var det två saker som fick honom att börja sympatisera med Sverigedemokraterna: EU-motståndet och kravallerna i Paris förorter 2005, som han upplevde att bara SD vågade prata klarspråk om. I sin presentation på Sverigedemokraternas hemsida fokuserar Jörgen Fogelklou på migrationsfrågan – och skriver att den invandring Sverige haft sedan 1970-talet varit allt annat än positiv.

Hur landade du i den uppfattningen?

– Den massinvandring vi haft har inte varit positiv. Det är bara att titta på våra segregerade förorter. Vi får ofta kritik för vår politik, men vi styr inte i en enda kommun. Vi har inte ens fått igenom en motion i riksdagen. Det är inte vi som skapat det här samhället.

"Kamelfarmer löser inte ett skit"

Fast jämfört med nästan alla andra länder i världen har väl ändå Sverige haft en ganska bra utveckling sedan 1970-talet?

– Alltså jag är inte emot invandring i sig. Vi har haft invandring i tusentals år. Men vi har haft en felaktig invandring. Det jag tycker är: har du en bostad och egen försörjning så är du självklart välkommen hit. Om du vill bli en del av Sverige och arbeta för Sveriges bästa.

Du skriver att du inte vill "förankra andra partiers misslyckade invandringspolitik, men reda upp den". Vad betyder det?

– Vi kan bygga 3 000 kamelfarmer i Göteborg. Det löser inte ett skit. Man har slängt miljontals kronor på projekt det står integration på. De utsatta stadsdelarna har betydligt mer pengar per barn som de i centrum. Vi öser pengar över dem utan att det löser problem. Vi måste tala om för människor vad som gäller och ställa krav: "ska du bo i Sverige, så gäller det här".

Det låter enkelt. Räcker det att tala om för folk vad som krävs av dem?

– Det tror jag. När jag var 20 år var jag för fri invandring och inga bidrag. I dag är jag för betald utvandring: vi måste betala folk som inte bidrar, så att de faktiskt lämnar. Att ställa krav och dra ned på bidrag – det hade varit en viktig signalpolitik.

Jimmie Åkesson sa nyligen att han vill att det ska bli plikt på att anmäla om man om någon gömmer papperslösa. Ställer du upp på det?

– En civilkuragelag är inte fel. Om man ser någonting som är brottsligt borde man ha skyldighet att anmäla det. Det är en jättebra signal att tala om att det inte är okej att göra kriminella saker.

Har kollat kandidaterna bättre

Jörgen Fogelklou tog plats i kommunfullmäktige efter valet 2014. Under mandatperioden har SD:s grupp haft hög närvaro och jobbat hårt med att skriva motioner och delta i debatten. Men personstrider, avhopp och inte minst uteslutningen av kommunalrådet Lars Hansson har tagit fokus från arbetet. I dag består fullmäktigegruppen av lika många vildar som partimedlemmar.

– Jag tror att alla partier har interna konflikter som pågår. Det har säkert varit mer i vårt parti, men framför allt har vi fått mer massmedial uppmärksamhet och det tyder på att vårt parti inte är så moget, säger Jörgen Fogelklou.

Finns det något som du själv kunde gjort annorlunda?

– Det är klart att ingen är felfri, men i det här fallet tycker jag att jag gjorde det jag kunde. Jag förde interna samtal med Lars (Hansson) och försökte lösa det på bästa sätt, så att det inte skulle bli en stor affär av det. Men det gick inte.

Jimmie Åkessons tidigare stabschef sa en gång att många "idioter och bonnläppar" söker sig till SD. Ligger det någonting i det?

– Andra partier har en organisation som stoppar stollarna redan på gräsrotsnivå. Vi har inte haft de kontrollerna. Men nu har vi träffat och kollat alla kandidater betydligt bättre än tidigare. Förhoppningsvis mognar vår organisation också.

"Det har varit sandlåda"

Kan du garantera att det blir bättre ordning nästa mandatperiod?

– Det jag kan garantera är att vi gör allt i vår makt.

Flera säger andra jag intervjuat i den här serien har spontant sagt "SD kommer vi aldrig samarbeta med". Hur ser du på det?

– Det är inte så att jag suktar efter att få äta middag med Jonas Ransgård eller David Lega. Det betyder ingenting för mig. Men om vi lägger ett förslag tar jag för givet att andra partier som också tycker att förslaget är bra stödjer det. Allt annat är sandlåda.

Hur har det varit hittills?

– Det har varit sandlåda.

LÄS MER: Här hittar du intervjuerna med övriga lokala partiers toppkandidater.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.