Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jörgen Fogelklou tar över som gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige efter det att Lars Hansson blivit utesluten. Bild: Hannes Ojensa
Jörgen Fogelklou tar över som gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige efter det att Lars Hansson blivit utesluten. Bild: Hannes Ojensa

Fogelklou tar över som SD:s gruppledare

Jörgen Fogelklou tar över som ny gruppledare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige, efter Lars Hansson som uteslutits ur partiet.

För två veckor sedan blev Lars Hansson utesluten ur Sverigedemokraterna efter en tids turbulens och intern smutskastning. Eftersom Lars Hansson röstats fram som kommunalråd av fullmäktige kan partiet inte avsätta honom från den heltidsarvoderade posten – och Lars Hansson själv har deklarerat att han kommer att sitta kvar som politisk vilde.

Tycker att Hansson borde avgå

Däremot företräder han inte längre Sverigedemokraterna – således behöver partiet ett nytt frontnamn i kommunfullmäktige. Vid ett möte tidigare i veckan beslutade partiet att Jörgen Fogelklou tar över som gruppledare fram till valet i höst.

Lars Hansson har dock kvar sin plats i kommunfullmäktige, om han inte väljer att avstå den självmant.

– Jag tycker att man bör ställa sin plats till förfogande om man inte längre är med i partiet, men det tror jag inte att Lars kommer att göra, säger Jörgen Fogelklou.

"Staden går under"

Sedan Lars Hansson blev utesluten av partiet har han yrkat på att SD:s samtliga fyra politiska sekreterare ska sägas upp, med motiveringen att de inte längre har något kommunalråd att serva.

Eftersom ett liknande ärende aldrig tidigare förekommit är det inte klart hur det ska behandlas. Frågan kommer upp i kommunstyrelsens arbetsutskott senare i februari.

Jörgen Fogelklou, som är en av de politiska sekreterarna, hoppas att de ska få fortsätta.

Men vad ska ni jobba med i så fall?

– Vi fortsätter jobba med vår politik, precis som vanligt. Staden går ju under även om vi inte har ett kommunalråd. Det tycker ju till och med Moderaterna nuförtiden, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.