Jörgen Fogelklou säger att SD bytt taktik. I de fall partiet får en vågmästarroll i Göteborg kommer man att passivt ge sitt stöd till någon sida utan förhandlingar.
Jörgen Fogelklou säger att SD bytt taktik. I de fall partiet får en vågmästarroll i Göteborg kommer man att passivt ge sitt stöd till någon sida utan förhandlingar. Bild: Anders Ylander

Fogelklou om SD:s nya taktik: ”Man kan inte ignorera oss”

Sverigedemokraterna i Göteborg har tröttnat på att ge bort sina röster till andra partier, utan att få någonting tillbaka. Den nya taktiken går ut på att försöka få en vågmästarroll och tvinga andra partier till förhandlingsbordet.
– Man måste veta att man inte kan ignorera oss, säger Jörgen Fogelklou (SD).

ANNONS
|

För andra gången på kort tid satt Sverigedemokraterna i mitten och hade chansen att avgöra ett ärende – och för att köpa sig tid till förhandlingar valde de att begära bordläggning till nästa kommunstyrelsemöte.

Det handlar om vilka löneförmåner stadens omkring 55 000 anställda ska ha.

Alliansen har sedan de kom till makten drivit linjen att det ska vara lika för alla, oavsett om den anställde jobbar på ett kommunalt bolag eller inom en förvaltning. Men att få till fullständig rättvisa har visat sig svårt. I dagsläget kan det skilja så mycket som 30 000 kronor per anställd och år och en del förmåner är sådant som medarbetare förhandlat sig till istället för lönehöjning – och de kan kommunen inte ensidigt plocka bort.

ANNONS

Lutade mot vänstersidan

Vid kommunstyrelsens möte under onsdagen låg två förslag på bordet. Ett från alliansen och Demokraterna som vill att det ekonomiska värdet på förmånerna blir en sak att hantera i budgetarbetet nästa år. Och ett från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som bland annat vill lägga förmånerna på en nivå av 5 000 kronor per medarbetare och år.

Jörgen Fogelklou (SD) i samband med kommunfullmäktige.
Jörgen Fogelklou (SD) i samband med kommunfullmäktige. Bild: Olof Ohlsson

Jörgen Fogelklou säger att han inte hunnit ta ställning fullt ut eftersom yrkandena kom in så sent, men att han lutar mest mot vänsterpartiernas förslag. Till nästa möte, då frågan kommer upp på nytt, ska SD lägga ett eget yrkande.

– Jag kommer att lägga ett yrkande som är snarlikt Socialdemokraternas, men om de vill att det ska gå igenom så får de prata med mig helt enkelt. Annars vinner alliansen, säger han.

Han tror dock inte att det kommer att hända.

– Det är tråkigt att Socialdemokraterna har den här attityden, men det är så det är i den här staden. Tyvärr.

Men om du lutar mot deras förslag, varför inte rösta på det?

– Det är det vi gjort i tre års tid. I dag bordlade jag ärendet.

Tidigare i höst uppstod en liknande situation i kommunfullmäktige, i frågan om ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter. De traditionella blocken stod på var sin sida – och så SD, med ett yrkande som hade mer gemensamt med vänstersidan än med alliansen.

ANNONS

S vägrar förhandla

Precis som nu gjorde Jörgen Fogelklou klart att han inte passivt tänkte stödja något annat partis förslag. Istället fick de välja mellan att stödja SD eller förhandla – något som slutade med att alliansen kunde gå segrande ur voteringen.

Är det här en ny taktik från er sida?

– Ja. Man måste veta att man inte kan ignorera oss. Vi är vågmästare så få gånger och de gångerna så måste man prata med oss, säger Jörgen Fogelklou.

Varför?

– Det här har jag sagt i tre års tid, att vi kan låta alliansen få igenom allting – om man inte pratar med oss. Det har ju alliansen förstås insett: Socialdemokraterna pratar inte med oss, därför får alliansen igenom allting med sina 24 mandat.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius säger att Sverigedemokraterna är välkomna att rösta på vänstersidans förslag. Men han kommer inte ta kontakt och prata med partiet, för att se om det går att komma överens.

– Jag förhandlar inte med Jörgen Fogelklou.

LÄS MER:Fullmäktige öppnade för ombildningar i hela Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS